h i r d e t é s

Lendületben a kamuzás, most Esztergomban

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Lendületben a kamuzás, most Esztergomban

2018. március 13. - 11:40

 

Már két körzetben keveredett választási csalás gyanújába a Lévai Katalin vezette Lendülettel Párt és most itt a harmadik(?).

Forrás: valasztas.hu

A zuglói botrányhoz hasonlóan itt is a kormányoldal segíthette aláírásokkal a Lendület képviselő-jelöltjét.

A Fideszen kívül elmondható, hogy minden képviselő-jelöltnek meg kellett dolgoznia a jelöltséghez szükséges 500 aláírásért. Az a választási törvényt és az azt megszavazókat minősíti, hogy elvileg egy ember akárhány jelöltnek aláírhat. Éppen ebből van a probléma, a Fidesz egészen egyszerűen túl gyorsan leadja az íveket, azután jön mindenki más.

Amennyiben egy adott körzetben felmerül a választási csalás gyanúja, akkor a területileg illetékes választási bizottság elkezdi kivizsgálni az esetet, ahogy ezt megtették Zuglóban, illetve a XV. kerületet lefedő 12-es számú választókörzetben is. Lévai Katalin lebukott, feltételezhető, hogy a zuglói Fidesz és annak képviselőjelöltje visszaélt a választók bizalmával, a kormánypártot támogató polgárok adatait átadták Lévai Katalinnak, az aláírásokat pedig odahamisították, hogy így segítsék – az ellenzéki szavazatok megoszlásában reménykedve.

A csaló képviselő-jelölt jelölését törli a választási bizottság. De azt véletlenül sem vizsgálja, hogyan juthattak hozzá a Fidesznek aláírt választópolgárok adataihoz. Véleményem szerint ilyen esetben nem csak a kamupártot kellene - teljes joggal - felelősségre vonni, hanem azt a pártot is, akinek az íveiről a másolás történt.

Esztergom nem nagy város, az ismertebb emberekről szinte mindenki pontosan tudja, hol, mikor és kivel mit csinált. De gondolom ugyanez érvényes az ország bármely más területére is.

Sok embert megkérdeztem a cikk megírása kapcsán, nem csak Esztergomban arról, hogy ismerik-e Ambrus Bernadett Annamária nevét - senki nem hallott róla. A valasztas.hu oldalon sincs fénykép a Lendülettel esztergomi képviselő-jelöltjéről. Az Igom.hu hírportál már 2018. február végén feltette a kérdést, hogy "Tegye fel a kezét, aki hallotta már az Ambrus Bernadett Annamária nevet!"

Az is elgondolkodtató, hogy a többség által ismeretlen nőszemély harmadiknak adta le az ajánlószelvényeket. Elsőnek a jobbikos Nunkovics Tibor, másodiknak a fideszes Völner Pál és harmadiknak az ismeretlen Ambrus Bernadett Annamária. Esztergomban nem volt vizsgálat (vagy nem tudunk róla), a választási bizottság csont nélkül nyilvántartásba vette a Lendülettel Magyarországért jelöltjét.

Ezek után talán jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy a Komárom-Esztergom megye 2. OEVK-ban induló Ambrus Bernadett Annamária mégis hogyan szerezhette meg az 500 aláírást február 27-ig? A választókerület legnagyobb bázisában, Esztergomban ugyanis egyetlen egyszer sem találkoztam sem a jelölttel, sem pedig az ajánló ívével – bár a Fidesz irodában nem jártam, lehet, hogy ott bújt el?

Kérdéseink a Lendülettel Magyarországért Pártnak is elküldtem. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket:

 

 

 


 

h i r d e t é s