h i r d e t é s

Letartóztatták a kanadai kamionos tiltakozás több vezetőjét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Letartóztatták a kanadai kamionos tiltakozás több vezetőjét

2022. február 18. - 10:21

Justin Trudeau kormányfő szerint a tüntetések már nem békések.

Forrás: France 24

A kanadai hatóságok letartóztatták a koronavírus elleni oltási kötelezettség miatt kezdődött tüntetések több szervezőjét, a rendőrség egyúttal szigorúbb fellépést is kilátásba helyezett a tiltakozók ellen.

A tüntetők azt közölték, hogy két szervezőt tartóztattak le. Helyszíni beszámolók szerint pedig a rendőrség a megmozdulások kezdete óta először vonult ki nagy erőkkel a főváros utcáira, ahol még mindig kamionok százai torlaszolják el az utakat.

Steve Bell ottawai rendőrfőnök - a tüntetések miatt a héten lemondott Peter Sloly utóda - azt mondta, készek megtisztítani az utcákat, s

bizonyos, "eddig ritkán látott" módszerek bevetését is kilátásba helyezte.

Ugyancsak csütörtökön Justin Trudeau miniszterelnök a törvényhozásban védelmébe vette a megmozdulásokra válaszul hétfőn életbe léptetett vészhelyzeti törvényt, és a döntést azzal indokolta, hogy az úgynevezett "békés tüntetések" már korántsem békések.

A törvény alapján az ottawai kormány olyan intézkedéseket hozott, amelyek igyekeznek korlátozni a tüntetők anyagi forrásait, illetve a kabinet lépéseket tett a tartományi és városi rendőrség megerősítésére szövetségi karhatalmi erőkkel.

Chrystia Freeland pénzügyminiszter a sajtónak máris bejelentette, hogy befagyasztották a megmozdulásokhoz köthető cégek és magánszemélyek bankszámláit, Trudeau pedig a tartományok vezetőihez intézett levelében kiemelte, hogy a megmozdulások "a demokráciát fenyegetik" és aláássák Kanada jóhírét.

A sajtó helyszínen lévő munkatársainak mindazonáltal több tüntető azt mondta, nem hajlandóak távozni.

A tüntetéssorozatot a koronavírus elleni kötelező védőoltással vagy karantén-kötelezettséggel szemben tiltakozó, az amerikai határon rendszeresen átkelő kanadai kamionosok kezdeményezték. A demonstrációkhoz csatlakoztak mindazok, akik nem értenek egyet a kormány járványügyi korlátozásaival vagy az üvegházhatást okozó károsanyag-kibocsátást terhelő adók kivetésével. A tüntetők több határátkelőhelyet is eltorlaszoltak, egyebek között az Ontario tartománybeli Windsor és a Michigan állambeli Detroit között fekvő Ambassador-hidat, amely az egyik legforgalmasabb közúti határátkelőhely Kanada és az Egyesült Államok között. A kanadai rendőrség az ott kirobbant tüntetést a múlt hét végén felszámolta. (MTI) / Infostart