fbpx Létezhet egy olyan statisztika, amelyből kiderül, hányan haltak meg az oltottak közül, de ez titok | CIVILHETES

h i r d e t é s

Létezhet egy olyan statisztika, amelyből kiderül, hányan haltak meg az oltottak közül, de ez titok

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Létezhet egy olyan statisztika, amelyből kiderül, hányan haltak meg az oltottak közül, de ez titok

2021. október 13. - 18:00

 

Amit a montenegrói egészségügyi miniszter láthat, azt a magyar nép nem

A kép illusztráció! - Forrás: Kásler Miklós Facebook oldala

Hónapok óta kéri a szakma, hogy a kormány tegyen közzé részletesebb adatokat a magyar járványról. Mostanság arra kíváncsi mindenki, hányan vannak súlyos állapotban, vagy haltak meg az oltottak közül. Hozzátesszük, hogy például a szomszédos Romániában kérés vagy követelés nélkül mindennap elmondják bárkinek, bármelyik újságírónak, ha kérdezi. Sőt, minden egyes kórháznak joga van nyilatkozni és a készített statisztikát közzé tenni.

A magyar kormány azonban ezt elutasítja, viszont a napokban Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere érdekes kijelentést tett – írja a Portfolio.

A lap hetekkel ezelőtt küldött kérdéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központnak azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámában, vagyis augusztus eleje óta az elhunytak között hogyan oszlik meg az oltottak és a nem oltottak aránya. Megkérdezték azt is, hogy a kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek esetében ugyanez az arány hogyan alakul. A kérdéseinkre azonban azóta sem kaptak választ, és a szakemberek is hiányolják ezeket az adatokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szeptember 29-i Kormányinfón azt felelte, hogy a személyes adatok védelme miatt nem hozzák nyilvánosságra, konkrétan ki oltott és ki nem oltott a súlyos covid-betegek közt. Hozzátette: nyolcszor, tízszer, százszor nagyobb az esélye a halálozásnak az oltatlanok körében, ezt nemzetközi adatok is igazolják.

Szombati Facebook-posztjában Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője írta azt, hogy Kásler Miklós napokban tett nyilatkozatából derült ki: a kormány rendelkezésére áll egy komoly és rendszerezett adatállomány, amelyet azonban titkolnak.

Kásler Miklós - az MTI beszámolója szerint - Jelena Borovinic Bojovic egészségügyi miniszternek rendelkezésére bocsátott egy statisztikát.

Kásler Miklós ismertette azt a járványügyi tanulmányt, amely ötféle vakcinával oltott, 3,7 millió magyar ember oltás utáni fertőzési és halálozási adatait tartalmazza, illetve azokat a nem végleges, de folyamatosan érkező adatokat, amely ötféle vakcinával oltott, 3200 ember teljes immunológiai státusának jellemzését szolgálja”

– írja a kormany.hu. Vagyis az nem sért személyiségi jogokat, ha a montenegrói egészségügyi miniszternek - név nélkül - elmondja ezeket a számokat, csak ha ugyanezt a magyar népnek mondja el.

Ujhelyi István azt is elmondta, már három hete hiába várja a covid-betegek oltottsági adatait kikérő közérdekű adatigénylésére a választ a kormányzati illetékesektől, Müller Cecília tiszti főorvos azonban legutóbb további 45 nap haladékot kért a vészhelyzeti leterheltségre hivatkozva. 

„Itt van a negyedik hullám és nem tudjuk, hogy mennyire vagyunk biztonságban. Más országokban épp az oltási kedv erősítése miatt hozzák nyilvánosságra a covidos betegek és elhunytak oltottsági adatait, csak nálunk titkolja ezt az információt a kormányzat” - értékelte a helyzetet az ellenzéki politikus, aki a Kásler Miklós által hivatkozott tanulmány teljes nyilvánosságra hozatala érdekében is újabb közérdekű adatigényléssel élt a minisztérium felé, ennek törvényi alaphatárideje a napokban szintén lejár. (168.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s