h i r d e t é s

Levelet írt egy pedagógus az egyik tankerület vezetőjének, akivel korábban kollégák voltak

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Levelet írt egy pedagógus az egyik tankerület vezetőjének, akivel korábban kollégák voltak

2022. október 05. - 19:28

Vásárhelyi Ágnes, biológia-kémia tanár Facebook oldalán osztotta meg Hajnissné Anda Éva Tankerületi Igazgató Asszonnyak írt levelét.

"Hajnissné Anda Éva
Tankerületi Igazgató Asszony
[email protected]

Kedves Éva!

Régóta ismerjük egymást, talán még a becenevemen is szólítottál régen, amikor a kerületi kémia munkaközösség vezetőjeként állandó kapcsolatban voltunk.

Abban az időben, amikor én még zöldfülű pályakezdőként ismerkedtem a tanítással, óriási élmény volt Veled dolgozni. Mindig azon gondolkoztam az értekezleteken, hogy hogy lehet egy embernek ennyi energiája, ereje, mint Neked. Fáradhatatlanul vetetted bele magad a versenyek és programok szervezésébe, folyamatosan mosolyogtál, és segítettél mindig, ha szükségünk volt erre. Azon gondolkodtam, hogy mennyire jó lehet az, amikor az ember a szaktárgyához, a tanításhoz, és a szervezéshez is ért, és vajon fog-e ez nekem majd sikerülni, ha idősebb leszek.

Azóta sok év eltelt, én is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, imádok tanítani, remek tizedikes osztályom van, akiket szeretnék az érettségiig elkísérni, látni őket a szalagavatón táncolni, és végigélni, hogyan lesznek kiskamaszokból felnőttek.

Egy ideje azonban úgy érzem, hogy nem értékeli a munkámat és a lelkesedésemet a hatalom. Apróságoknak tűnő dolgok is rettenetesen fájnak egy magamfajta "lelkis" lelkes tanárnőnek. Például a "gyermekvédelmi népszavazás", amit igazán abban a kontextusban senki nem vizsgált, hogy mennyire bántó az, ha biológiatanárként, óvópedagógusként, osztályfőnökként fentről utasításba kapod, hogy a szexuális nevelést hogyan valósítsd meg, feltételezve azt, hogy rosszat akarsz a rád bízott gyermekeknek. Nem választhatom meg az adott osztálynak legmegfelelőbb tankönyvet, hanem gyakran még el nem készült, silány alkotások raktári számát írhatom be a rendelési lapra. Azt, hogy nincs pénz vegyszerekre, eszközökre, programokra, már megszoktuk, viszünk be, vagy kérünk a szülőktől, de igazából ez utóbbi is tiltva van, mert ugye ingyenes az oktatás. Megalázó, hogy ha kiállításra viszem az osztályomat, és szükségem van egy vonaljegyre, akkor az érvényesített vonaljeggyel is el kell számolnom…és még sorolhatnám.

Éva, nekem négy diplomám van, abból három tanári. Mindenem a tanítás, ehhez értek a legjobban, és talán nem is csinálom rosszul. Ma mégis engedetlenkedtem. Ahogy álltunk a Széll Kálmán téren a többi kerületi tanárral, azon gondolkoztam, hogy Te is ott énekeltél volna velünk, ha még tanár lennél. Szerintem fő szervezője is lennél a megmozdulásnak, erőn felül dolgoznál, és énekelnéd a "Felszállott a páva", vagy a "Mi vagyunk a Grund" dalokat.

Azt kérdezte az egyik tanártársam, hogy ha a tanórán egy diák elkezd furán viselkedni (feláll a helyéről, rendetlenkedik), akkor mit csinálunk? Beírunk neki egy intőt és kizavarjuk, vagy megkérdezzük tőle, hogy mi a baj? Én az utóbbit tenném. Azt hiszem, hogy a legtöbben az utóbbit választanánk, szerintem Te is.
Éva, mi ma rendetlenkedtünk, mert fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy nem jó az irány. A ránk bízott gyerekek veszélyben vannak, de nem azért, mert ma engedetlenkedünk, hanem azért, mert nincs tanár az óráik egy részén, és ez az arány emelkedni fog, ha becsukjátok a szemeteket.

Te meg fogsz bennünket büntetni, vagy megkérdezed, hogy mi a baj? Fenyegetni fogsz bennünket, vagy megpróbálsz segíteni? Sokan azt mondják, hogy nincs választásotok, sem Nektek, sem az iskola igazgatóinak. Mi azonban azt gondoljuk, hogy van választásotok. Ti a gyerekekért vagytok, ahogy mi is. A gyerekek kiálltak értünk, és az áldatlan helyzetek ellen. A tanárok összefogtak. Most Rajtatok a sor, vezetőkön, hogy emeljétek fel a szavatokat azokért, akikért felelősek vagytok. Igen, benne van a pakliban, hogy Benneteket is kiküldenek, vagy kaptok egy intőt, de legalább megpróbáltátok, és nem tagadtátok meg azokat a tanárokat, akik valaha voltatok.

Éva, mi nagy szeretettel várunk Téged, ha szeretnéd megkérdezni tőlünk, hogy mi a baj, és hogyan segíthetnél. Ugye szeretnél nekünk segíteni? Ugye ugyanaz a mosolygós kémiatanár vagy, aki annak idején óriási hatással volt rám?

Budapest, 2022. október 5.

Vásárhelyi Ágnes
biológia-kémia tanár
Pasaréti Szabó Lőrinc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium"


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky