h i r d e t é s

Ma folytatódott volna a Szima ügy tárgyalása - Ügyészségen eltűnt iratok - Hadjárat, koholt vádak?

Olvasási idő
6perc
Eddig olvastam
a- a+

Ma folytatódott volna a Szima ügy tárgyalása - Ügyészségen eltűnt iratok - Hadjárat, koholt vádak?

2016. október 18. - 14:22
0 komment

Zalaegerszegen ma délelőtt folytatódott volna a II. fokú tárgyalás a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára, Szima Judit és társai ügyében. A tárgyalást elnapolták.

Kellemetlen volt a hatalom számára Szima Judit és a szakszervezet? Fotó/forrás: hirarena.com

A főtitkár valamint a szakszervezet ellen még 2011. évben indítottak "hadjáratot", azóta van folyamatban a büntetőeljárás: sikkasztás és csalás gyanújával.

Hadjárat és koholt vádak. Már a történet kezdetén így jellemezték az ügyet. Miért is? Mert érdekes összefüggésekkel kezdődött. Szima Juditék tüntetést tartottak a Parlament előtt 2011. május 31.-én, kedden. A hivatásos állományú dolgozók jogainak védelme érdekében szerveztek demonstrációt. E mellet még számos más ügyben álltak ki a rendvédelmi dolgozók érdekeiért. A 2011. május 31.-ei tüntetésen a visszamenőleges hatállyal megvont nyugdíjazás miatt emelték fel szavukat, de az akkori alkotmányos jogok megsértésével ezt a jogosultságot mégis megvonták. Így nyugdíj helyett az adó mértékével csökkentett összegű járadékos ellátásra lettek jogosultak a korábban jogszabály által hivatalosan is nyugdíjazott rendvédelmisek. A szakszervezet három próbapert indított a Magyar Állam ellen tagjai képviseletében, ami a mai napig is folyamatban van.

A hadjárat, koholt vádak és az érdekes összefüggések esete a következők miatt merül fel: 

1., Szimáék 2011. május 31.-én tüntetnek a Parlament előtt.

2., Szimáék újabb tüntetést szerveznek 2011. június 6.-ára 

3., A Kaposvári Nyomozó Ügyészség 2011. június 3.-án bejelenti: büntetőeljárást kezdeményez a Tettrekész Szakszervezet ügyében.

4., Házkutatást tartanak Szima Juditnál és a szakszervezetnél.

5., Szima Juditot letartóztatják, majd az előzetes letartóztatását meghosszabbítják.

Tüntetés a Parlamentnél a rendvédelmi dolgozók érdekeiért Fotó/forrás: hirarena.com

Pont a két tüntetés között jöttek rá, hogy baj van a szakszervezetnél? Netán kellemetlen volt a hatalom számára Szima Judit és a szakszervezet, akik egyre többet szerepeltek a nyilvánosság előtt, hogy megvédjék érdekeiket?

A "nagy" ügyek

Ugye emlékszünk a mostani hatalom "nagy" ügyeire? Az elszámoltatásuk hogyanjára? Az időzítésekre?  Csak két példa. 

Sukoró ügy. Kell a választási győzelemhez egy jó zaftos ügy. Sukoróznak éjjel nappal. Nagy vagyoni hátrányt okozó, hűtlen kezeléssel gyanúsítanak embereket. Naponta látjuk a köztévében, amint vezetőszáron vezetik el Császi Zsoltot és Tátrai Miklóst a nemzeti vagyonkezelő volt vezetőit. Az eljárás most is folymatban van, úgy tűnik nem áll meg a hűtlen kezelés, a bírósági tárgyalás a napokban is zajlik. Évek teltek el.

Simon ügy. Kell a választáshoz egy jó kis zaftos ügy. Simonoznak éjjel-nappal, látjuk a köztévében, ahogyan vezetőszáron viszik kihallgatásra. Az ügy tárgyalása a közelmúltban folytatódott. Évek teltek el. 

A TMRSZ kellemetlen a hatalomnak?

Hasonló a Szima ügy is. Kellett egy jó kis zaftos ügy? A TMRSZ kellemetlen a hatalomnak? Nagyon sok ügyben, nagyon sok ember érdekében emelik fel a szavukat. Ezt a mostani hatalom nehezen viseli. Látjuk a köztévében ahogyan Szima Juditot letartóztatják. Évek teltek el.

A TMRSZ kiáll ügyek mellett, mert ez a dolga. Lehet, van akinek, akiknek ez nem tetszik. A CIVILHETES szerkesztőségének Kis Erzsébet a TMRSZ elnöke tevékenységükkel kapcsolatban elmondta: 
- Folyamatban van még sok-sok közalkalmazott által indított per, melyet a garantált bérminimum kiegészítés elmaradása okán személyenként több százezer – közel milliós nagyságrendű – ki nem fizetett járandóságért indítottunk. Vannak olyan bíróságok, ahol 2 év óta ítélet sem született ez ügyben, holott az eljárás során nincs bizonyíték felkutatás, csak a jogszabályok és azok végrehajtásának az összevetésére lenne szükség. 

Az elnök a CIVILHETESNEK kiemelte: - Ahol született I. fokú ítélet, ott túlnyomó részt a munkáltató fellebbezésére II. fokú eljárásra várnak. Volt már ez ügyben három Kúria ítélet is, ami alapján jogosak a követelések. Sőt, már az Alkotmánybíróságon is van az alapvető jogok megsértése miatt a - próbaperként - szakszervezetünk tagja képviseletében indított ügy, mely elindította országosan a közalkalmazotti pereket, azaz ezen a téren is első fecske volt szakszervezetünk. Ugyanúgy, elsőként adtunk hangot és tereltük jogi útra, vállaltuk fel tagjaink képviseletét a migrációs túlszolgálattal kapcsolatban, a karácsony előtt jogtalanul visszakövetelt pénzekkel kapcsolatban.

A Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete fellépett - szintén sok-sok folyamatban lévő perrel - az akciószolgálati pótlékok elmaradása miatt, az eltérő beosztásban az alacsonyabb bérért foglalkoztatottak jogosultságainak megszerzése érdekében, és még sorolhatnánk az eseteket, melyekben bíróktól, bíróságoktól függően már sok-sok pert sikerült nyerni a munkáltatóval szemben. Ezek tükrében íródik le az, hogy érdekes összefüggések vannak a szakszervezet főtitkára elleni eljárásnak.

Eltűnt iratok

Legutóbb arról kapott a Szekszárdi Törvényszéktől a TMRSZ hivatalos levelet, hogy a főtitkár és a szakszervezet terhére tartott házkutatások során lefoglalt Adria dossziékból, amelyeket zsákolva, ömlesztve vittek el a kaposvári nyomozó ügyészek, több hónap komplett könyvelési anyaga hiányzik! Becslések szerint 3-5 ezer oldal hivatalos pénzügyi dokumentum hiányzik.

A CIVILHETES a szakszervezettől kapott információk alapján megtudta: összességében megállapítható, hogy eddigi adatok szerint 1616 gazdasági esemény dokumentumai hiányoznak - annak háttér dokumentumaival együtt - abból az ügyészség által lefoglalt iratanyagból, melyet az ügyészségnek, majd a vádemelést követően a bíróságnak szigorú törvényi előírások szerint kellett volna őrizni.

Törvényességi felügyeleti vizsgálatott kértek Polt Pétertől. Hiába...Fotó/forrás: nol.hu

A TMRSZ az ügyben Polt Péterhez címezve tett ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést, lopás és hivatali visszaélés miatt, amelyet a legfőbb ügyész megküldött a Központi Nyomozó Ügyészség kaposvári ügyészi szervének.

A kaposvári ügyészi szerv pedig elutasította a feljelentést, mondván: nincs adat arra, hogy eltűnt volna a mintegy 3-5 ezer oldalnyi könyvelési irat a lefoglalást követően. A Szekszárdi Törvényszék elnökének a hivatalos válaszlevele, amelyben tényként közli, hogy nincs meg a TMRSZ-től „lefoglalt” könyvelési iratok jelentős része - itt olvasható

A TMRSZ a Szekszárdi Törvényszék hivatalos közokiratára hivatkozva törvényességi felügyeleti vizsgálatot kért Polt Péter legfőbb ügyésztől. Ezen iratanyag ugyanis nem többet és nem kevesebbet hivatott “igazolni”, mint a közvádló által  előállított “törvényes" vád, és az ítélet "megalapozottságát". 

Több okból is fontos lenne, hogy valamennyi irat meglegyen. Legfőképpen azért, hogy az ügyészség munkája során ne merülhessen fel, hogy iratok tűnhetnek el, ezzel is rombolva az ügyészség tekintélyét. Másrészt azért, hogy a vádlott megkapja a teljeskörű jogszolgáltatást.

A TMRSZ  elnöke a CIVILHETESNEK hangsúlyozta: Az igazságszolgáltatás útvesztőiben eltűnt iratoknak köszönhetően az adott időszak tekintetében ellenőrizhetetlenné vált, egyidejűleg 9 ember sorsa lóg a levegőben az egyre nagyobb ködbe burkolózó magyar igazságszolgáltatásban. 

Amivel Szima Juditot vádolják

Szima Judit ellen a főbb vádpontok: 

Fiktív útiköltség-elszámolásokkal fedezte kollegáinak túlóráit

Valótlan tartalmú kiküldetési rendelvényeket állított ki

Az arra jogosult testület hozzájárulása nélkül szekszárdi lakóingatlanán - amely egyben a TMRSZ székhelye is volt - az ingatlan modernizálását szolgáló beruházásokat végeztetett el, amelynek ellenértékét, több mint 18 millió forintot a szakszervezet pénzéből egyenlítették ki

A tényekhez ugyanakkor hozzátartozik az is: „A szakszervezettel teljesen jogszerű polgári jogi szerződésben állapodtunk meg arról, hogy finanszírozzák a bővítést, az erre szánt pénzt azonban lelakhatják, azaz nem fizetnek bérleti díjat” – mondta a főtitkár. 

A szakszervezeti vezető szerint erről minden évben döntés született a szakszervezeten belül, ő pedig minden alkalommal kiállította a számlákat és az adóbevallásában is mindent feltüntetett. A TMRSZ központi irodája 2004 óta működik a szekszárdi sorházban, ahol a főtitkár azóta is lakik. Kiskorú gyermekével együtt az emeleten osztozik egy szobán és egy fürdőszobán.

Ami még fontos az ügyben: a TMRSZ nem állami támogatásból tartja fent a szervezetet, hanem a tagok által befizetett tagdíjakból. Közpénz nem szerepel az ügyben. Ennek megfelelően nem is tudja elveszteni közpénz jellegét. 

A közpénzről és " jellegének átalakításáról" a jelenlegi hatalom szokott "gondoskodni".

Ilyen előzmények után születik majd meg a másodfokú ítélet, várhatóan november 17-én, miután információink szerint eljárásjogi szabályok miatt a mai tárgyalást elnapolták. 

 


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s