h i r d e t é s

Ma helyenként leszakadhat az ég, a hétvégén pedig cudar hideg jöhet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma helyenként leszakadhat az ég, a hétvégén pedig cudar hideg jöhet

2020. május 20. - 06:18

 

Szerdán délelőtt változóan felhős lesz az ég, a déli megyékben alakulhat ki csapadék. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Czimbal Gyula

Délután a közepesen felhős időszakok mellett előbújhat a nap, a déli tájakon és a középső országrészben várható csapadék. Megerősödik az északi szél. 19, 24 fok között tetőzik a hőmérséklet.

OMSZ

Péntekre és szombatra virradóan több helyen talajmenti fagy is lehet - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd este a Facebook-oldalán.

A hétvége közeledtével északkelet felől hideg sarkvidéki eredetű légtömeg közelíti meg Magyarországot. Emellett jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ezeken az éjszakákon nem sok nedvesség lesz az ország fölött, azaz felhő nem, vagy alig lesz az égen, ráadásul a légmozgás sem lesz jelentős. Ezek a paraméterek (pontosabban azok hiánya) pedig kedvező együttállást eredményeznek mind a légköri, mind pedig a talajmenti fagy kialakulása szempontjából.

Erre főként az északi völgyekben és a homokhátságon lesz esély - írta az OMSZ.

Ezen felül az ezekre a napokra vonatkozó minimumrekord is jó eséllyel megdőlhet. A jelenlegi péntekre vonatkozó napi minimumrekord mínusz 1,2 fok, amelyet Nagykanizsán mértek 1952-ben. A szombatra vonatkozó minimumrekord mínusz 0,6 fok, amelyet Kékestetőn mértek 1980-ban - írta az OMSZ, amelynek jelenlegi előrejelzése szerint északon mínusz 2 fok is lehet pénteken és szombaton - nappal viszont országszerte 20 fok fölötti hőmérsékletet prognosztizálnak.

Orvosmeteorológia

Szerdán hidegfront halad át felettünk, emellett a fokozódó szélterhelés miatt a szélre érzékenyek panaszai felerősödhetnek..- írja a meteoklinika.hu.

Szerdán hidegfront alakítja időjárásunkat. Amennyiben kifejezetten frontérzékeny, görcsös panaszokra számíthat, gyakori lesz a görcsös fejfájás, az izom-és hasigörcsök. A szélterhelés fokozódik, emiatt, ha érzékeny a szélre, akkor erős fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot tapasztalhat, valamint alvásproblémákkal küzdhet: a nyugtalan éjszaka másnap aztán a teljesítményére is rányomhatja bélyegét, éppen ezért próbáljon lefekvés előtt nyugodt körülményeket teremteni a megfelelő pihenéshez. Napközben kínzó fejfájást tapasztalhat, ebben az estben több folyadék, lehetőleg ásványvíz fogyasztása javasolt – az alkoholt és a magas koffeintartalmú italokat mindenképpen kerülje!

Pár fokot csökken a hőmérséklet, a délutáni csúcsértékek az évszakos átlagnak megfelelőek. Amennyiben ebben a helyzetben is intenzív tüneteket tapasztal, akkor minden bizonnyal fokozottan időjárás érzékeny. 

A szabadtéri tevékenységeknek kedvez az idő, az egész napon át tartó napsütés jót tesz a hangulatnak, csupán az erős szél ront a hő-és komfortérzeten.

A pollenterhelés jellemzően a közepes tartományban alakul, az allergiások lehetőség szerint kerüljék a tejtermékek fogyasztását és mossanak sűrűbben kezet.

A közlekedés során fokozott veszéllyel célszerű számolni. Az erős széllökések hatására csökken a menetstabilitás, vezessen fokozott figyelemmel és legyen körültekintő.

Vezető tünetek a mai napon: fejfájás, stressz, nyugtalanság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s