h i r d e t é s

Ma még velünk marad a rekkenő hőség, de zivatarok is bármikor lecsaphatnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma még velünk marad a rekkenő hőség, de zivatarok is bármikor lecsaphatnak

2019. augusztus 13. - 06:15

 

Kedden délelőtt a Tiszántúlon derült vagy gyengén felhős lesz az ég, az ország más részein megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható zápor, zivatar. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután a Dunántúlon és a középső tájakon felhős időre készülhetünk záporokkal, zivatarokkal, a keleti országrészben folytatódik a gyengén felhős, napos idő. Erős, időnként viharos lesz az északnyugati szél, a délutáni csúcsértékek 24, 33 fok között alakulnak.

Orvosmeteorológia

Kedden egy markáns hidegfront éri el térségünket. A humánmeteorológiai helyzet rendkívül megterhelő. - írja a meteoklinika.hu.

Kedden északnyugat felől egy hullámzó frontrendszer érkezik térségünkbe. A front ezen a napon a Dunántúli területeket és a középső tájakat érinti, a Tiszántúlon még marad a hőség.

A hidegfrontra érzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a fejfájás, a hasi-és izomgörcsök. A szív és keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat és gyakori rosszullétet tapasztalhatnak. A megterhelő élettani helyzetben elsősorban a Dunántúlon intenzív tünetek jelentkezésére is fel kell készülni, ezért az idősek és a krónikus betegek lehetőség szerint kerüljék a fizikai terhelést és pihenjenek többet! Az északnyugati irányú szél nagy területen megélénkül, többfelé megerősödik. A megerősödő légmozgás további terhelést ró a szélre érzékenyek szervezetére: a front okozta tünetek fokozódhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. A Tiszántúlon napközben még melegfronti hatásra kell számítani, az itt élők napját migrén, fáradékonyság és tompaság nehezíti. 

Szabadtéri tevékenységeket a Tiszántúl kivételével sokfelé zavarhatja zápor, zivatar, a szabadtéri programok idején szükség lesz az esőre, esőkabátra. A kialakuló záporok, zivatarok fülledt időt eredményeznek, az asztmások napján légszomj, nehézlégzés nehezítheti.

A közlekedés során a nedves útszakaszok és az erős oldalszél okozz a fő veszélyt. A csapadék hatására nedvessé vált utakon megnő a féktáv, az erős oldalszél ronthat a gépjármű menetstabilitásán, a balesetek elkerülése érdekében tartson nagyobb követési távolságot és vezessen a megszokottnál lassabban!

Vezető tünetek a mai napon: szívpanaszok, görcsös panaszok, vérnyomás-ingadozás, fejfájás, ingerlékenység, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s