h i r d e t é s

Ma mindenki elázhat, még jégeső is zúzhat, de a nap is ránk süthet

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ma mindenki elázhat, még jégeső is zúzhat, de a nap is ránk süthet

2019. június 18. - 06:04

 

Kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás.  - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: H.szabó Sándor

Számottevő csapadék nem várható, de egy-egy helyi zápor előfordulhat. Délután fülledt lesz a levegő. A változékony időben záporok, zivatarok is kialakulhatnak, a zivatarokat pedig akár felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A változó szelet zivatarokban erős, viharos lökések is kísérhetik. A legmagasabb hőmérséklet 24, 29 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Kedden front nem érkezik, de a délutáni óráktól ismét sokfelé a fülledt levegő teszi próbára szervezetet. A következő napokban tartós fülledtséggel érdemes számolni, a hőség helyett most a párás idő okozza a terhelést. - írja a meteoklinika.hu

Kedden frontmentes időre van kilátás, ennek ellenére folytatódik az élettanilag többek számára kedvezőtlen időszak. Humánmeteorológiailag inkább csak akkor lehetnek könnyebb napjai, ha a kifejezetten a frontokra érzékenyek csoportjába tartozik. Ebben az esetben markáns hatásoktól több napig nem kell tartania, legfeljebb a szabadtéri komfortérzete ingadozhat a változékony időjárás miatt. Más esetben azonban a nap első felében csak átmenetileg csökkenhetnek az esetlegesen fennálló keringési panaszai, de a pihentetőbb alvás után azért némiképp könnyebben indulhat a napja. Délután aztán előbb csak a Dunántúlon, majd máshol is egyre intenzívebb vérnyomásproblémákat, vérnyomás-ingadozást tapasztalhat. Ezen kívül akár légszomj, rosszullét is felléphet.Amennyiben intenzív panaszokat tapasztal, jelentkezzen be meteogyógyászati kivizsgálásra! 

Amennyiben fokozottan érzékeny, akkor enyhébb fejfájásra is készüljön, a megnövelt folyadékbevitelt a kissé hűvösebb idő ellenére se csökkentse. Ásványvizet, csapvizet fogyasszon, napi 2-3 litert. Az immunrendszerét érdemes folyamatosan erősítenie, ezt most nagyon könnyen megteheti a friss, hazai idénygyümölcsökkel. A cseresznye bátran ajánlható, a magas vitamintartalma mellett kedvezően hat az egész szervezetre.

Az UV-sugárzás a déli órákban sokfelé erős, helyenként nagyon erős lesz, inkább csak a Dunántúlon kell kisebb leégésveszélytől tartania a változékonyabb idő miatt. Másutt elengedhetetlen a magas faktorszámú fényvédő szerek használata, ugyanis akár 15-20 perc alatt is leéghet a bőre.

A pollenterhelés a magas, nagyon magas tartományban alakul, főleg a pázsitfűfélék és a csalán pollenje válthat ki tüneteket az arra érzékenyek körében.

A közlekedés során eleinte a vakító napsütés, délutántól pedig már inkább a nedves, csúszós utak jelentik a fő baleseti forrást. Helyenként vízátfolyásokra, zivatarokra is számítson. Vezessen a megszokottnál lassabban, óvatosabban, és tartson nagyobb követési távolságot. Tompulnak a reflexek, és a zivatarokban erős széllökések is csökkenthetik a menetstabilitást.

Vezető tünet a mai napon: fejfájás, vérnyomás-ingadozás, nehézlégzés. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s