h i r d e t é s

Ma sem ússzuk meg a kánikulát, szikrázó napsütés várható

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Ma sem ússzuk meg a kánikulát, szikrázó napsütés várható

2019. július 01. - 06:10

 

Vasárnap délelőtt felhőtlen, szikrázóan napos idő várható. - írja az Időjárás.hu.

Forrás: MTI Fotó: Mohai Balázs

Délután folytatódik a szárazság és a napsütés. Élénk lesz a délnyugati szél. 28, 33 fok között tetőzik a hőmérséklet. 

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik front. A gyors melegedés migrént és keringési panaszokat okozhat az arra érzékenyeknél. - írja a meteoklinika.hu

Hétfőn még nem érkezik front térségünkbe. Melegedés zajlik, a délutáni csúcsértékek helyenként a 35-37 fokot is elérhetik, ennek hatására fokozódnak a melegfronti jellegű tünetek: egyre gyakoribbak és tartósabbak lesznek a migrénes panaszok, emellett szokatlan fáradtságérzet és keringési panaszok is felléphetnek. Az idősek és krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek, ők lehetőség szerint kerüljék a fizikailag és szellemileg megerőltető tevékenységeket és pihenjenek többet. A vérnyomásproblémákkal élők mérsékelten nehéz napra számíthatnak, a kismértékű változékonyság már okozhat kiugró vérnyomásértékeket, napközben ez elsősorban a Dunántúlon lesz jellemző, majd estétől az ország többi részein is jelentkezhetnek a panaszok.

Ezen a napon elsősorban a nyugati tájakon alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A csapadékos területeken fülledté válik a levegő, az asztmások légszomjat és nehézlégzést tapasztalhatnak. A rossz hír az, hogy ezek a panaszok a következő napokon is fennállnak és fokozódnak.

Szabadtéri tevékenységeknek alapvetően kedveznek a körülmények, de a nagyon erős UV-sugárzással és a leégéssel most is vigyázni kell. A szabadtéri tevékenységeket ajánlott a hűvös reggel vagy esti órákra időzíteni, napközben a legjobb, ha zárt térbe húzódik és lehetőség szerint lepihen.

A pollenterhelés növekszik, a pázsitfűfélék és csalánfélék pollenje helyenként magas koncentrációban lesz jelen a levegőben. Az allergiások kerüljék az erdős, rétes területeket és mossanak sűrűbben kezet és hajat.

A közlekedést az erős napsütés a néhol előforduló zivatarok nehezítik. A napsütés elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése érdekében mindig legyen önnél napszemüveg! Zivatarok környezetében nedvessé váló útszakaszok és a romló látási viszonok okozzák a fő veszélyt.

Vezető tünetek a mai napon: keringési panaszok, migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s