h i r d e t é s

Macron: semmiben nem engedhetünk az antiszemitizmusnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Macron: semmiben nem engedhetünk az antiszemitizmusnak

2020. január 27. - 18:29

 

Emmanuel Macron szerint "semmiben nem szabad engedni az antiszemitizmus tűrhetetlen növekedésének". A francia elnök ezt az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulóján, a holokauszt 75 ezer franciaországi zsidó áldozatára emlékezve mondta.

Emmanuel Macron - Forrás: liberation.fr

"Üldözzük az antiszemitizmust, a rasszizmus minden formáját, a nyíltan megjelenő gyűlölködést, ahogy azt is, amely a sötétben és névtelenül támad" - fogalmazott hétfőn a francia elnök a párizsi Soá Emlékközpontban mintegy kétszáz meghívott, köztük a haláltáborok ötven túlélője előtt elmondott beszédében.

Öt nappal azután, hogy Izraelben tett látogatásán az egységes Európát nevezte a holokauszt tanulságának, és figyelmeztetett a gyöngeség jelének nevezett antiszemitizmus újjászületésére, Emmanuel Macron megismételte, hogy Franciaország "semmiben nem enged az antiszemitizmus tűrhetetlen növekedésének Európában".

Emlékeztetett arra, hogy 868 zsidó vallási helyet fokozottan védenek a hatóságok, az erőszakra szólító csoportokat feloszlatják, és különleges nyomozói csapatok dolgoznak az országban az antiszemitizmus elleni küzdelemben. Ismételten kiemelte, hogy az antiszemitizmus nem elsősorban a zsidók, hanem mindenki gondja, amin csakis az oktatással és az emlékezéssel lehet segíteni.

Eric De Rothschild, a Soá emlékközpont elnöke is arra figyelmeztetett, hogy "ami 75 évvel ezelőtt történt, újrakezdődhet, miután a démonok sajnos soha nincsenek nagyon messze, és az antiszemitizmus továbbra is virágzik".

A francia elnök az emlékközpontban felavatta a felújított Nevek Falát, amelyen az 1942 március és 1944 nyara között Franciaországból deportált francia és külföldi zsidók nevei olvashatók.

A párizsi Marais-negyedben 2005-ben felállított Nevet Falát Jacques Chirac néhai államfő avatta fel. A 222 kőtáblán 76 ezer név található, köztük 11 400 gyereké. Közülük alig 2500-an tértek vissza a haláltáborokból. A kilenc hónapig tartó felújítás alatt 6200 javítást eszközöltek a nevekben, a keresztnevekben és a születési dátumokban, 379 nevet levettek, 226-ot pedig rávéstek a kövekre a legfrissebb történészi kutatások megállapításainak megfelelően.

A auschwitzi haláltábor emlékhelyén Lengyelországban - több mint harminc állam- és kormányfő, illetve királyi családok tagjai részvételével rendezett idei megemlékezésen - Franciaországot Edouard Philippe miniszterelnök képviselte. (MTI)


 

h i r d e t é s