h i r d e t é s

Magyar Levente együttműködési megállapodást írt alá Washingtonban az üldözött keresztények védelméről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Magyar Levente együttműködési megállapodást írt alá Washingtonban az üldözött keresztények védelméről

2018. december 20. - 08:55

 

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kormányzati együttműködési megállapodást írt alá szerdán Washingtonban az amerikai USAID kormányszervezettel az üldözött keresztények védelméről és megsegítéséről.

Magyar Levente - Forrás: Szombat Online

Az együttműködési megállapodást Magyar Levente és David Moore, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID) főigazgató-helyettese látta el kézjegyével. 
A megállapodást az amerikai fél kezdeményezte - tájékoztatta az MTI-t Magyar Levente, aki hangsúlyozta, hogy ez az egyezmény megalapozza a két ország kormánya közötti szervezett együttműködést, és a konkrét tervek közös megvalósítása iránti politikai elköteleződést jelent. 
Az egyezmény "komoly diplomáciai siker, amely a Hungary Helps (Magyarország segít) néven ismertté vált, és a Közel-Kelet üldözött keresztényeinek gyakorlati megsegítését célzó magyar kormányprogram sikerét mutatja" - tette hozzá. Magyar Levente közölte: erre a programra az Egyesült Államokban is felfigyeltek, példaként tekintenek rá.

Magyarország a háborús konfliktusok sújtotta térségben több ezer családon segített, iskolát, kórházat, templomot épített, nemrégiben pedig a magyar kormány arról döntött, hogy 212 millió forinttal támogatja egy új árvaház felépítését Szíriában. Az árvaház felépítése közös magyar-lengyel program, a lengyel kormány ugyanekkora összeggel járul hozzá az építkezéshez - mondta Magyar Levente. 

A politikus az MTI-nek hangsúlyozta a magyar-amerikai kormányzati együttműködés annak elismerése is, hogy Magyarország hatékony a segítségnyújtásban, és komolyan gondolja azt az elvet, miszerint nem a bajt kell importálni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. 
Ezzel Magyarország nem csupán a szenvedőknek nyújt közvetlen segítséget, hanem hozzájárul a migráció megelőzéséhez is - szögezte le. 

A jelenlegi amerikai kormány régóta érdeklődik a Hungary Helps-program iránt, Mike Pence alelnök kifejezetten szívén viseli az ügyet, és a magyarok eddig is sok konkrét tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel segítették az amerikaiakat - közölte. 

Magyar Levente kiemelte: amerikai tárgyalópartnerei kifejezett elismerésüknek adtak hangot azt illetően, ahogyan Magyarország a különböző nemzetközi fórumokon, köztük az ENSZ-ben is kiáll Izrael biztonsága mellett és az antiszemitizmus ellen. (MTI)


 

h i r d e t é s