h i r d e t é s

Magyar vétó akadályozza az EU és 79 ország stratégiai megállapodását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyar vétó akadályozza az EU és 79 ország stratégiai megállapodását

2022. november 02. - 16:28

A magyar álláspont szerint az egyezmény erősíteni a migrációt.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Orbán-kormánynak fogalmaztak meg súlyos üzenetet a mozambiki Maputóban, ahol véget ért az afrikai, karibi és csendes-óceáni országok, valamint az EU három napon keresztül tartó, 42. Közös Parlamenti Közgyűlése, számolt be róla a hvg.hu.

A magyar kormányhoz azért intéztek felszólítást, mert vétózza a Cotonou utáni AKCS–EU-megállapodást, ami az EU és 79 érintett ország közötti stratégiai megállapodás, amely tulajdonképpen az előző, hasonló 20 éves szerződést váltaná fel egy új, szintén két évtizedre szóló egyezményre.

A cikk szerint az előző szerződés érvényességi ideje már régen lejárt, amelyen ideiglenesen meghosszabbítottak, de tulajdonképpen a felek már minden határidőből kifutottak, mert a folyamat végéhez közeledve a magyar kormány elkezdett azzal érvelni, hogy a magyar parlament nem fogja jóváhagyni ezt a dokumentumot, mert ez erősíti a migrációt, pedig erről csak az egyezmény egyik pontja szól, mégpedig arról, hogy az aláírók vállalják, hogy küzdenek az illegális bevándorlással szemben, és saját polgárait minden további nélkül visszafogadják.

Szijjártó Péter tavaly arról beszélt,

nem arra kell megállapodást kötni Afrikával, hogy az afrikaiak jöjjenek Európába, hanem arra, hogy az afrikaiak maradjanak Afrikában.

Az EU nem tud mit kezdeni a magyar állásponttal, ezért mindig tovább odázzák a téma napirendre vételét, miközben az AKCS-partnerek türelme is fogytán, írja a hvg.hu. (24.hu)