h i r d e t é s

Magyarország uniós pénzköltési gyakorlatából tényleg elege lett az Európai Bizottságnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Magyarország uniós pénzköltési gyakorlatából tényleg elege lett az Európai Bizottságnak

2022. április 30. - 05:33

Másfél óráig magyarázta az Európai Bizottság két magas rangú tisztviselője Brüsszelben több mint száz érdeklődő újságírónak, hogy miért indítják el a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. 

A kép illusztráció! - Forrás: EURACTIV.com

Készítettek hozzá háttéranyagot, PowerPoint-prezentációt és türelmesen válaszolgattak a kérdésekre. - írja a hvg.hu

Brüsszelben eltökéltek, megvédik az uniós pénzeket

– összességében ezt lehetett leszűrni a bizottsági tájékoztatóból. Ahogy fogalmaztak, olyan jelenségről van szó, amely már több mint tíz éve tart, amióta Orbán Viktor kormányoz, ám eddig nem volt eszközük arra, hogy fellépjenek ez ellen. Az is kiderült, hogy a Bizottság szerint a jogállamisági mechanizmus intézményét a magyar kormány magatartása „hívta életre”.

Ha megnézzük az idővonalat, a testület ilyen javaslattal már próbálkozott ezelőtt négy-öt évvel is, akkor azonban lehurrogták. Sem az Európai Parlament (EP), sem a tagállamok nem támogatták a javaslatot. Fontos jelezni, hogy ez még az az időszak volt, amikor a Fidesz teljeskörűen élvezte az Európai Néppárt támogatását, úgy az EP-ben, mint Berlinben.

Mivel azonban a helyzet semmit sem javult, először fokozatosan kihátrált mindenki Orbán Viktor mögül, majd pedig megtalálták az EU-konform javaslatot a költségvetési pénzek védelme érdekében. Igazából ez okozta a legnagyobb gondot, mert bár vannak viták, de az a tagállami kormányokat a pénznél kevésbé érdekli, hogy a magyar jogszabályok rendszeresen felszántják az uniós jogrendet. Erről majd elvitatkoznak a felek,  a végén az Európai Unió Bírósága elkaszálja Magyarországot, ám aztán jön a következő ügy.

Szabálytalanságok minden szinten

A jogállamisági mechanizmus viszont húzott egy vonalat, mégpedig egy startvonalat: ez 2021. január 1-je. Bárki bármit állít, minden uniós eurócent, amely ezen napot követően érkezik Magyarországra, a jogállamisági eljárás keretein belül értelmezhető. Azaz az EU-s pénz megvonható, visszafizettethető, csökkenthető, vagyis a szabálytalanság mindenképpen anyagi következménnyel jár.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky