h i r d e t é s

Már 20 százalékos az élelmiszerek inflációja

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Már 20 százalékos az élelmiszerek inflációja

2022. július 01. - 05:41

Az MNB már most többre számít.

Az RTL Klub kérdezte meg a jegybank elemezőit arról, hogy a következő hónapokra várt akár „16 százalékos infláció hány százalékos élelmiszerár-drágulást feltételez? Mi az oka, hogy Magyarországon jobban emelkednek az élelmiszerárak mint a többi uniós tagállamban?”

A kérdésre Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója azt mondta: az élelmiszerek ára az egyik legfontosabb tényezője az inflációnak, de nemcsak nálunk, hanem világszerte. Baksay elmondta, hogy az élelmiszerek inflációja májusban elérte a 20 százalékot, nyáron pedig ezt a mértéket is meghaladhatja. Úgy fogalmazott „a nyári hónapokban az élelmiszerek inflációjának további gyorsulására számítunk.”

Hozzátette: „Ha Magyarországon külön vizsgáljuk a feldolgozott és feldolgozatlan élelmiszereket, azt látjuk, hogy a feldolgozott élelmiszerek ára emelkedik még gyorsabban itthon, mint külföldön. Baksay szerint ezen az segítene, ha javulna a termelékenység mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszerfeldolgozó iparban. Vagyis magasabb termelékenység alacsonyabb áremelkedéshez vezethetne.” (24.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s