h i r d e t é s

Már a Fideszben is arról suttognak, mi lesz, ha kizárják a pártot a Néppártból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már a Fideszben is arról suttognak, mi lesz, ha kizárják a pártot a Néppártból

2018. július 22. - 10:37

 

Schöpflin György EP-képviselő szerint tuti, hogy az EU beveti a hetes cikkelyt Magyarország ellen.

 

Orbán Viktor jobb szélen - Forrás: Budapest Beacon

Súlyos következményei lennének az egész unióra nézve, ha a Fidesszel szakít európai pártcsaládja, mondta a Népszavának Schöpflin György, a párt EP-képviselője, aki biztos benne, hogy átmegy a parlamenten a 7. cikk alkalmazását kezdeményező javaslat.

Schöpflin szerint egyelőre nem zárják ki a Fideszt az Európai Néppártból, de „holnapra változhat a helyzet, minden nagyon cseppfolyós. Lehet, hogy eljutunk idáig is. A néppárton belül van egy baloldali szárny – a Benelux államok, a svédek, a portugálok egy része, akik kényelmetlenül érzik magukat velünk egy frakcióban. De mi történik, ha kizárják a Fideszt? Én feltettem egyszer-kétszer ezt a kérdést már, és nem kaptam választ. Pedig ez nagyon fontos”.

Schöpflin szerint ha mégis megtörténne a Fidesz kizárása, „lehet, hogy komolyabban veszik majd Matteo Salvini ajánlatát, hogy legyen az Európai Parlamenten belül egy eurókritikus csoport, a Ligák Ligája. És akkor mindenki szembenézhet majd a következményekkel”.

Az EP-képviselő szerint mindez komoly következményekkel járhat: „Létrejön egy blokkoló kisebbség, ami megvétózza mondjuk az új költségvetést. Működésképtelen lesz az egész EU. Vagy nem lehet majd új uniós biztost választani, mert ezek a ’felforgatók’ majd belekiabálnak a konszenzusba, amivel eddig mindig megválasztották a biztost. Én elkerülném ezeket a következményeket.”

Schöpflin úgy véli, az EU beveti a hetes cikkelyt Magyarország ellen. „A négy baloldali frakció kivétel nélkül megszavazza majd. Sőt, vélhetően a Néppártból is lesznek, akik egyetértenek vele. A nagy kérdés csak az, hogy megkapja-e a kétharmados többséget. Más kérdés, hogy miképpen kezeli az ügyet a Tanács.” (magyarnarancs.hu)


 

h i r d e t é s