h i r d e t é s

Már az érzelmeinket sem rejthetjük el a Nagy Testvér elől

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már az érzelmeinket sem rejthetjük el a Nagy Testvér elől

2015. március 10. - 12:06
0 komment

 

Új arckifejezés-felismerő szoftvert mutattak be a múlt heti, barcelonai Mobil-világkongresszuson. A technológia segítségével érzelmeink a számítógépek számára is értelmezhetővé válnak.

Egy amerikai cég piacra dobta új szoftverét, az Oovoot, ami akár hazugságvizsgálóként is alkalmazható – írja a The Telegraph. A vállalat a múlt heti, barcelonai Mobil-világkongresszuson mutatta be a technológiát a Flinch nevű okostelefonos játék segítségével, ami tulajdonképpen egy online, két résztvevős szemezőverseny. Az veszít, akinek az arcán az Oovoo egyszerűsített verziója észreveszi a mosolyt.

Amerikai politikai elemzők már korábban kipróbálták ezt az arckifejezés-felismerő technológiát, és várhatóan a következő elnökválasztáson már használni is fogják a beszédek és a viták alatti reakciók tanulmányozásához.

Noha a komplexebb szoftver még a jövő terméke lesz, az Oovoot birtokló Myrian Capital már tárgyal bizonyos nagyobb világcégekkel, amelyek örömmel használnák a technológiát állásinterjúk során. Nagyban megkönnyítené a felvételiztető munkáját, ha még több információhoz juthatna a jelölt azon reakcióinak – száj-, szem- vagy szemöldökmozgás – megvizsgálásából, amelyeket egy-egy válasz alatt mutat.

Sok területen alkalmazható

A technológia hasznos lehet üzleti tárgyalásokon is, előre jelezve, ha a partner később elállna a megállapodástól. Az Oovoo célközönségébe a kiskereskedések is beletartozhatnak, ahol a kamerarendszer és a szoftver kettősének köszönhetően elemezhető lenne a vásárlók reakciója a termékeket és a kínálatot illetően.

Más cégek is dolgoznak hasonló, úgynevezett „intelligens kamerarendszereken”, amelyek ugyancsak a vásárlókról próbálnának információt gyűjteni a mozgásuk alapján, de az Oovoo sokkal konkrétabban próbál belelátni az emberek fejébe. A Myrian Capital ügyvezető igazgatója szerint a szoftver használatának lehetnek komolyabb – például a magánéletet, a titoktartást érintő – vonzatai, amelyek aggodalmat kelthetnek, de ezek általában a törvényi szabályozás révén merülhetnek fel, és addig, amíg az emberek nem szoktak hozzá.

 

mno.hu (Fotó: telegrpah.co.uk)


 

h i r d e t é s