h i r d e t é s

Már gyógyíttathatom magam az EU más országaiban is - de hogyan?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Már gyógyíttathatom magam az EU más országaiban is - de hogyan?

2014. április 22. - 18:45
0 komment

 

Április 10-én, a II. Orvosi Wellness Konferencián Dr. Kincses Gyula, a GYEMSZI (Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet) részéről előadást tartott a határon átnyúló új egészségügyi szabályozásról. A professzor az elmúlt fél év statisztikai adataira támaszkodva kijelentette: a magyarok körében nem váltott ki különösebb érdeklődést a lehetőség. Az is kiderült, miért...

A kis értékű ellátásokat az OEP nem fedezi, a nagy értékű szolgáltatásoknál viszont bonyolult engedélyeztetési procedúra vár ránk, ha szeretnénk külföldön gyógykezeltetni magunkat - fogalmazta meg a lényeget az orvos professzor. Az engedélyeztetést idehaza az OBDK (Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ) koordinálja, ám a hosszú időigényes folyamat jelentős költségekkel is jár a szükséges dokumentumok hiteles fordíttatása miatt.

Ha mégis belevágunk, tudnunk kell, hogy mindig a hazai szabályozás érvényesül. Ha például olyan ellátást szeretnénk, ami hazánkban beutaló köteles, ahhoz külföldön is beutaló szükséges, különben nem fizeti ki az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénztár). Ám egyébként is a kezelésnek csak azt a hányadát fizetik ki, amennyibe az itthoni ellátás kerülne. Ezt az alapelvet az EU-szabályozás tartalmazza.

Hogyan keressünk kórházat? Legegyszerűbb, ha saját egészségpénztárunkhoz fordulunk, mely bizonyára kapcsolatban áll jó néhány külföldi kórházzal.

Fontos információ még, hogy járóbetegellátás esetén nem szükséges az előzetes engedélyeztetés, ám az elszámolás itt is utólagos, melyhez szintén szükséges lesz a kint kapott dokumentumok hiteles fordítása. Ez tovább növeli a betegellátás költségeit, melyek így a hazainál jelentősen magasabbra rúghatnak.

Az OBDK által működtetett oldalon, vagy a 06-80-620-600-as, ingyenesen hívható telefonszámon tájékozódhatunk részletesebben lehetőségeinkről.

 

termalfordo.net


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s