h i r d e t é s

Már januárban meghalt az első koronavírusos beteg Brazíliában, nem pedig márciusban, ahogyan azt eddig állították

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Már januárban meghalt az első koronavírusos beteg Brazíliában, nem pedig márciusban, ahogyan azt eddig állították

2020. április 04. - 07:37

 

A brazil egészségügyi minisztérium közölte, hogy az új típusú koronavírusos megbetegedés (Covid-19) okozta első haláleset január utolsó hetében történt az országban, és nem március 17-én, ahogyan azt eddig állította.

A kép illusztráció! - Forrás: RT Magazine

Wánderson Oliveira, a tárca tisztségviselője elmondta, hogy visszamenőlegesen vizsgáltak légúti komplikációkkal kapcsolatos eseteket és haláleseteket, és a vizsgálat megállapította, hogy a koronavírus első halálos áldozata egy 75 éves nő volt a délkelet-brazíliai Minas Gerais államban, aki január 23-án hunyt el.

Oliveira nem azonosította a halálos áldozatot, és nem szolgált további részletekkel, de rámutatott arra, hogy a betegséget „nyilvánvalóan” külföldről hozták be.

Brazíliában a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli adatai szerint 365-en haltak bele a kórba, a beazonosított fertőzöttek száma 9216. 

Jair Bolsonaro brazil elnök a Jovem Pan nevű brazil rádiónak adott interjúban ismét bírálta a járvány megfékezése céljából bevezetett, a közösségi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket, a kereskedelem újraindítását szorgalmazta, és bírálta Luiz Henrique Mandetta egészségügyi minisztert, akiből szerinte hiányzik az alázat a válság kezeléséhez.

Mexikóban a hadsereg ellenőrzése alá vonta az egészségügyi tárca alá tartozó társadalombiztosítási intézet (IMSS) tulajdonában álló raktárakat, ahol a Covid-19 elleni küzdelemre szánt gyógyszereket és egyéb készítményeket tárolnak. Enoch Castellanos, a mexikói feldolgozóipari kamara elnöke az El Universal című mexikói lapnak elmondta, az országban egy hónapra felfüggesztik a sörfőzést, mivel a sör nem számít létfontosságú terméknek. Castellanos elmondta továbbá, hogy egyes kormányzók és polgármesterek - például az északkelet-mexikói Nuevo León és délkelet-mexikói Quintana Roo államban - elrendelték a sörárusítás felfüggesztését is, aminek következtében a lakosság pánikszerűen felvásárolta az italt.
A koronavírus-fertőzés okozta halálesetek száma Mexikóban elérte az 50-et, az országban 1510 fertőzést jegyeztek fel.

Ecuadorban - ahol a legutóbbi adatok szerint 120-an haltak bele a betegségbe, és 3163 koronavírus-fertőzéses esetet erősítettek meg - a kormány helyi idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy különleges táborokat hoz létre a koronavírus halálos áldozatai számára a legnagyobb városban, Guayaquilban, ahol a betegségbe több mint 80-an haltak bele eddig. Ecuador és Kolumbia hadserege közös műveletbe kezd a két ország közötti közös határ mentén az embercsempészet megakadályozása és a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Kolumbiában 19-en haltak bele eddig a betegségbe, és 1161 fertőzöttről tudni. Argentínában - ahol a legutóbbi adatok szerint 39-en haltak bele a betegségbe, és 1265-en fertőződtek meg koronavírussal - a hatóságok feltartóztattak egy teherautót, benne 60 külföldi állampolgárral, köztük venezuelaiakkal, kolumbiaiakkal, peruiakkal és brazilokkal. Az egyik utas lázas volt, őt kórházba szállították. Argentínában a járvány elleni óvintézkedések keretében bevezetett kötelező elkülönítés értelmében tilos a személyszállítás.

Paraguayban Blas Llano, a felsőház (szenátus) elnöke megerősítette, hogy a szenátus egyik tagja koronavírussal fertőződött meg, ezért a felsőház üléseit felfüggesztik.

Az uruguayi parlament csütörtökön egyhangúlag elfogadta, hogy tárcavezetők és törvényhozók 20 százalékkal csökkentsék fizetésüket, hozzájárulva a járvány elleni harchoz.

A járvány elleni harc jegyében a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) csütörtökön védő-, és tisztítószereket adományozott Hondurasnak, ahol eddig 15-en haltak bele a kórba, és 222-en kapták el a fertőzést. José Apolonio Tobar emberi jogi ombudsman sérelmezte, hogy Salvadorban rendőrök és katonák akadályozzák a hírszolgáltatók munkáját, újságírói anyagokat semmisítenek meg a járványhelyzetben hozott intézkedések ürügyén.

Peruban pénteken bejelentették, hogy a járvány terjedésének lassítása érdekében a férfiak és a nők csak különböző napokon hagyhatják el otthonukat.

A férfiak hétfőn, szerdán és pénteken, a nők pedig kedden, csütörtökön és szombaton mehetnek ki az utcára, vasárnap pedig mindenkinek otthon kell maradnia. Ugyanilyen rendelkezés lépett életbe a napokban Panamában. (MTI) / nepszava.hu


 

h i r d e t é s