h i r d e t é s

Már Karácsony győzelmét jósolja a Taktikaiszavazás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már Karácsony győzelmét jósolja a Taktikaiszavazás

2019. október 13. - 13:27

 

Feltéve, ha az ellenzéki szavazók legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint az EP-választáson.

Budapest, 2019. október 13. Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt, miután leadta szavazatát az önkormányzati választáson a zuglói Örökzöld Óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án. - Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A 2018-az országgyűlési választáson 106 egyéni választókerületből 96-nak az eredményét pontosan előrejelző taktikaiszavazas.hu folyamatosan frissülő prognózisa szerint a budapesti főpolgármester-választást szűk, 1 százalékon belüli különbséggel Karácsony Gergely nyeri Tarlós István előtt.

Ez az első kutatás, amely egyértelműen Karácsony győzelmét jósolja – mint emlékezetes, a szavazás előtti utolsó publikált adatok alapján a kutatócégek többsége fej-fej melletti eredményt várt, ugyanakkor az összes kutatás azt jelezte, hogy folyamatosan szűkül az olló a két jelölt között: Tarlós István nem tud új szavazórétegeket megszólítani, Karácsonynak viszont bővül a tábora.

A Fideszes kampány eleve a választóközönség altatására, a bizonytalanok távoltartására és a kemény mag door-to-door eszközökkel történő mozgósítására koncentrált, az ellenzék viszont a politikai senki földjén tanyázókhoz is igyekezett szólni, többek között a bérlakásprogramra, a városzöldítésre, a 14 éven aluliak ingyenes utazására vonatkozó ígéretekkel. A közvéleménykutatók csütörtöki konferenciáján annak megjóslására ugyanakkor senki sem vállalkozott, milyen hatása lehet a Borkai-botránynak a jobboldali tábor elbizonytalanításában és az ellenzék mobilizálásában.

A taktikaiszavazas.hu nem közvéleménykutatást közöl, de az előrejelzéshez felhasználja a közvéleménykutatók adatait. Ahogyan Sanyó Ádám, az oldal működtetője kérdésünkre kifejtette, „a szűk Karácsony győzelem a Publicus szerdán kiadott felmérése után került fel az oldalra. A felmérésben magasabb lett a Momentum szavazóinak aránya (akik Karácsonyt választanák) egy korábbi felméréshez képest, és emiatt fordult át az előny Karácsonyhoz. Ettől függetlenül mindez csak akkor válik igazzá, ha az ellenzéki szavazók legalább olyan arányban mennek el szavazni, mint az EP-választáson (és a Fidesz sem visz el arányaiban több szavazót), illetve a különböző ellenzéki pártok szavazói valóban Karácsonyt támogatják kiemelkedően magas  arányban”, ahogyan arra az utóbbi napok mérései utaltak.

Az elemző 2012-2016 között Angliában dolgozott, 2014-2016 között angol politikai pártok kampányában segített, illetve a 2016-os Brexit népszavazásban az EU-párti kampány egyik önkéntes-koordinátora volt Cambridge-ben. A 2015-ös angliai választások óta foglalkozik választási előrejelzések kutatásával. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s