h i r d e t é s

Már két hónapja eltűnt az egyik leggazdagabb kínai milliárdos, egyre többen gyanakodnak

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Már két hónapja eltűnt az egyik leggazdagabb kínai milliárdos, egyre többen gyanakodnak

2021. január 05. - 06:58

 

Immáron két hónapja nem tudni semmit az Alibaba alapítójának, Jack Mának a hollétéről, mely időben kísértetiesen összefügg a kínai hatóság által indított leszámolásról, amelynek többek között az óriáscég is célkeresztjében volt.

Jack Ma - Forrás: CNBC TV18

Már két hónap telt el azóta, hogy Jack Ma utoljára a nyilvánosság előtt mutatkozott, még annak a televíziós műsornak az utolsó adásában sem jelent meg, ahol bíróként szerepel – írja a Reuters. Ez pedig komoly pletykákat indított el a közösségi médiában, hogy vajon hol lehet az egyik legvagyonosabb és legbefolyásosabb kínai milliárdos.

Ma utoljára egy sanghaji konferencián jelent meg nyilvánosan október végén, ahol igen erős kritikákkal illette a kínai szabályozóhatóságokat. Ezt követően több kínai tisztviselővel is nyilvános szóváltásba keveredett, melynek az lett a vége, hogy az Alibaba csoportba tartozó Ant Group 37 milliárd dollárosra taksált tőzsdei bevezetése meghiúsult.

A hírügynökség felkereste az Alibabát hétfőn, a cég szóvivője pedig csak a tévéműsor kapcsán nyilatkozott, és elmondta, egyéb elfoglaltságok miatti időpont-ütközés miatt nem tudott az utolsó adásban részt venni Ma.

Habár a Twitteren egyre több spekuláció indult be a milliárdos hollétéről, ez a kínai közönséghez nem jutott el, mivel a közösségi média platform tiltva van az országban. A kínai közösségi médiában viszont nem volt különösebben gyakran tárgyalt téma, viszont a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ott erősen működik a cenzúra is.

Ma októberi beszéde óta a kínai hatóságok teljes pályás letámadást indítottak a cégei ellen, többek között trösztellenes jogszabályt is hoztak, mely az Alibabát is vastagon érinti. Duncan Clark, egy pekingi tanácsadó cég vezetője elmondta, szerinte mi lehet a helyzet: "Szerintem megmondták neki, hogy vegyen egy kicsit vissza. Ez alapvetően egy különleges helyzet, de úgy vélem, inkább az Ant csoporttal kapcsolatos ügyekhez köthető, és az érzékeny pénzügyi szabályozásokhoz".

Mint a Business Insider is írja, habár az is elképzelhető, hogy Ma önként marad távol a nyilvánosságtól, amíg a cégei ellen folynak a vizsgálatok, ez egy erős emlékeztető a többi kínai üzletembernek, akik eltűntek, miután a kínai hatóságokkal szembeszegültek.

Ott volt például Ren Zhiqiang ingatlanmágnás esete, aki még 2020 márciusában tűnt el a nyilvánosság szeme elől, miután azzal vádolta a Kínai Kommunista Pártot, hogy rosszul kezelték a koronavírus-járványt. Mint később kiderült, 18 év börtönre ítélték ezért – természetesen valami súlyos állami elleni bűncselekményre hivatkozva – ami a 69 éves üzletembernek tulajdonképpen életfogytiglani is lehet. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s