h i r d e t é s

Már légifelvételeken is látszik, hogy valami nincs rendben a Balatonnál

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Már légifelvételeken is látszik, hogy valami nincs rendben a Balatonnál

2019. szeptember 13. - 06:59

 

Az algatömeget mutató érték másfélszerese annak, amit az 1982-es nagy algásodás csúcspontján mértek. - írja a femina.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Varga György

Rendkívüli algásodást figyeltek meg a Balaton délnyugati területén augusztus végén. A szokatlan jelenségnek az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportja szerint.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

Mint az korábbi cikkünkben is olvasható, van rá esély, hogy ha felmelegszik az idő, az eddiginél is erősebb algásodás jön. Az algatömeget mutató érték másfélszerese annak, amit az 1982-es nagy algásodás csúcspontján mértek. Ez egy olyan cianobaktériumnak köszönhető, amely hasonló mértékben még soha nem szaporodott el a Balatonban.Képeken a balatoni algásodás.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

Az MTI fotósa a mai napon látványos fotókat készített a Balatonról a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében. Az algafoltok még a légi felvételeken is jól kivehetőek: nézd meg a képeken, milyen komoly a helyzet!

femina.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s