h i r d e t é s

Marad a sok napsütés, de holnap visszasettenkedik az ősz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a sok napsütés, de holnap visszasettenkedik az ősz

2019. szeptember 16. - 06:12

 

Hétfőn újra 25 fok körüli csúcsértékeket mérhetünk,de lesz, ahol a 30 fokot is megközelíti majd a hőmérséklet. - írja az idojaras.hu.

C7 olvasói fotó

Az igazi változást egy kedden érkező hidegfront hozhatja meg, amelynek köszönhetően akár talaj menti fagy is kialakulhat!

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén gyengén felhős marad az ég, az északi tájakon növekedhet és vastagodhat meg a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz.  Délután napos, fátyolfelhős időre készülhetünk csapadék nélkül. Megélénkül a nyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.  

Orvosmeteorológia

Hétfőn nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban a hirtelen melegedés és a nagy napi hőingás fokozott terhelést jelent! - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn még frontmentes időben lesz részünk. Az éjszakai időszakban lehűl a levegő, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hűvös reggelt gyors melegedés követi, délutánra helyenként 25 fok fölé melegedhet a levegő.  A néhol több mint 10 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság, de alvásproblémákra a hűvös éjszaka miatt nem kell készülni.

A meleg időnek holnap vége, egy hidegfront hozhatja meg az igazi őszt és az első fagyokat. Az ilyen mértékű hőmérséklet-ingadozást az időjárás-érzékenyek nagyon nehezen viselik, de még az egészséges szervezet is extrém terhelésnek van kitéve. 

A sok napsütés kedvez a hangulatnak, csupán a megélénkülő szél ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a kellemes őszi napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A reggeli időszakban nagy a megfázásveszély, fontos, hogy ne feledkezzen a meg a réteges öltözetről!

A parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, azonban az Alföldön továbbra is elérheti a nagyon magas szintet. A pázsitfűfélék, a csalánfélék, a kenderfélék, a libatopfélék és az útifű pollenjének légköri szintje alacsony marad. Az allergiás tünetek mérséklése érdekében sűrűbb kéz- és hajmosás javasolt.

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljen napszemüveget és vezessen a megszokottnál lassabban.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s