h i r d e t é s

Marad a verőfényes napsütés, hétvégére romlik el az idő

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Marad a verőfényes napsütés, hétvégére romlik el az idő

2020. április 22. - 06:13

 

 Szerdán délelőtt sok napsütés melegíti a levegő, csapadék nem várható. - írja az idojaras.hu.

Gombnyársas őzbak. Illusztráció: MTI Fotó: Kovács Attila

Délután napsütéses, kellemes időben lesz részünk, csapadék sem alakul ki. Élénk lesz az északkeleti szél. 13, 18 fok között tetőzik a hőmérséklet. 

Időkép

Hétvégére érkezik hidegfront, a szeles szombat után vasárnap már 20 fok sem lesz.

Hidegfront éri el hazánkat szombaton, előtte még 18-23 fokig melegszik a levegő. A pár fokos lehűlés csak vasárnapra érkezik meg, ekkor már csak 12-18 fokos maximumokat mérhetünk. A fronttal járó időjárási események közül a szél lesz a legmeghatározóbb, szombaton ugyanis viharos, sokfelé 60 km/óra fölötti, néhol 80-90 km/órás széllökések is előfordulhatnak.

Az aszályos helyzeten sajnos ez a hidegfront sem fog segíteni, mindössze szombat délután alakulhat ki elvétve egy-egy zápor, zivatar.

Orvosmeteorológia

Szerdán napközben sem érkezik fölénk front, azonban ismét sokan tapasztalnak álmosságot, fáradtságot a kellemes idő ellenére is. A vérnyomáspanaszok is fokozódnak, és a pollenterhelés is erősödik. - írja a meteoklinika.hu.

Szerdán nem érkezik időjárási front térségünkbe, ezért amennyiben nem fokozottan érzékeny, akkor kifejezetten pihentető időben lesz része. Ha azonban az átlagosnál érzékenyebben reagál a folyamatos melegedésre, akkor migrént, illetve koncentrálási problémákat is tapasztalhat, ez pedig ronthatja kissé a komfortérzetét. Egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat, ennek következtében napközben kialvatlanságot, fáradtságot. Ha ön is az említett csoportba tartozik, akkor ajánlott lefekvés előtt kerülni a megerőltető tevékenységeket és a vacsorát se időzítse túl késői időpontra. A napi teendők elvégzése közben is figyelmetlenség fordulhat elő, ezért időnként mozogjon egy keveset, engedjen be friss levegőt, jót tesz az oxigén.

Az allergiásoknak rossz hír, hogy tovább növekszik a levegő pollenkoncentrációja. A nyárfa még mindig többeknél okozhat akár intenzív panaszokat is, a szabadban való sportolás, futás pedig fokozhatja a tüneteket. Segíthet, ha gyakrabban mos hajat, a szellőztetést pedig a korareggeli vagy az esti órákra időzítse! Orrfolyást, tüsszögést, szemviszketést tapasztalhat, a panaszok a délutáni órákban jelentkezhetnek legerősebben.

Az ország több pontján ingerlékenység és enyhébb fejfájás is felléphet önnél, ha érzékeny a szélre, illetve az élénk légmozgás kissé csökkentheti az érzett hőmérsékletet is. A napsütés hatására továbbra is jó hangulatban telhet a napja, a kevésbé szeles tájakon pedig jelentősen javul a komfortérzete is.

A közlekedést erős széllökések nehezíthetik, sokfelé pedig a napsütés lehet zavaró, vakító. Fokozott óvatosság javasolt, a biciklisekre, motorosokra is figyeljen oda jobban!

Vezető tünetek a mai napon: fáradékonyság, vérnyomás-ingadozás.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s