h i r d e t é s

Márki-Zay győzelmét méltatja a világsajtó, Orbán a háttérbe szorult

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam
a- a+

Márki-Zay győzelmét méltatja a világsajtó, Orbán a háttérbe szorult

2021. október 18. - 14:06

Több lap is kiemeli cikkében, hogy a magyar ellenzéknek sikerült egységesen felsorakoznia az előválasztás győztese mögött, ezáltal közösen lebonthatják a jelenlegi "korrupt diktatúrát" és együtt elűzhetik a szélsőjobbos miniszterelnököt.

A pártok egymagukban nem elegendőek a Fidesz megbuktatásához

A magyar ellenzéki előválasztás győztese úgy nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy az eredmény igen kedvező a magyarok számára, mert azt mutatja, hogy a pártok egymagukban nem elegendőek a Fidesz megbuktatásához. Azt ígérte, hogy az ellenzéki szövetség minden tagjával együttműködik Orbán „korrupt diktatúrájának” megdöntésére. Kifejtette: reméli, hogy jövőre olyan koalíció jön létre, amely megváltoztatja az ország történelmét.

Szerinte képes lesz mozgósítani a szavazókat a politikai spektrum minden szegmenséből, beleértve azokat, akik kiábrándultak a Fideszből. A tegnapi eredményt az átlagemberek forradalmának nevezte és mindenkit arra bíztatott, hogy álljon be mögé. A hat párt támogatást ígér neki. Az együttműködést tartják ugyanis az egyetlen módnak, hogy győzni tudjanak a teljesen egyoldalú sajtóviszonyok, illetve a kormánypárt érdekei szerint módosított választási törvény ellenére is. (Yahoo/AP)

A hat ellenzéki pártnak első ízben vannak valós kilátásai a sikerre

A magyar ellenzék egységesen felsorakozott az előválasztás győztese mögött, hogy elűzze a szélsőjobbos Orbánt, aki leszalámizta a demokráciát. Márki-Zay korábban kívülállónak számított, ám most azt hirdette meg, hogy együtt mennek tovább. Azzal érvel, hogy már nem magányos harcosok, az egész ellenzéket kell képviselniük.

A hívő katolikus politikus úgy látja, hogy Dobrevvel szemben azért erősebbek a pozíciói a miniszterelnök kihívójaként, mert jobbról és nem balról száll szembe vele. Az alulmaradt rivális nagy hátulütője ugyanakkor, hogy Gyurcsány a férje, márpedig ő az egyik legellentmondásosabb figura a magyar belpolitikában.

Nehéz dolga lesz Márki-Zaynak az ország hivatalban lévő vezetője ellen, akit azzal vádolnak, hogy központosította a hatalmat, egyoldalúan módosította a választói kerületek határait és oly mértékben tartja rajta a kezét a sajtón, hogy a Freedom House legutóbbi értékelése szerint Magyarország immár nem demokrácia, hanem hibridrendszer. Ezzel együtt általános a nézet, hogy az ellenzéknek még soha nem volt ilyen jó esélye elzavarni Orbánt.

Győri Gábor a Policy Solutionstól azt mondja, a hat pártnak első ízben vannak valós kilátásai a sikerre. Márki-Zay Hódmezővásárhelyen már bizonyította, hogy meg tudja verni a Fideszt, és az elemző szerint most az ellenzéknek sem elegendő, ha a városokban erős, vidéken is többséget kell szereznie. Ahogy azt sok városban is csinálta 2 éve a helyi választásokon. László Róbert a Political Capitaltől ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellenzéknek jelentős különbséggel kell nyernie, hiszen a Fidesz helyzeti előnyből indul, miután a maga javára újrarajzolta a választókörzetek határait. (Washington Post)

Konzervatív és vallásos jelölt száll szembe Orbán Viktorral jövő tavasszal

Konzervatív és vallásos jelölt száll szembe Orbán Viktorral jövő tavasszal. Éppen a háttere miatt Márki-Zay azt mondja, hogy nehéz lesz őt támadnia olyasvalakinek, mint a kormányfő, aki azt állítja, hogy ő a keresztény-jobboldali Európa legrátermettebb védelmezője. A politikusnak minden különösebb anyagi eszköz nélkül, egy mozgalom élén sikerült hoznia az előválasztást. Ugyanazt a módszert alkalmazta, mint amikor megszerezte a győzelmet Hódmezővásárhelyen, Orbán korábbi kabinetfőnökének hitbizományában.

Az Európa-barát, korrupcióellenes új jobboldal őstípusának számít, aki beszél angolul és franciául, véget kíván vetni a nemzeti-populista sodródásnak, miközben megőrzi konzervatív álláspontját olyan kérdésekben, mint a bevándorlás.

A hat párt programjával összhangban ugyanakkor elsősorban azt ígéri, hogy visszaállítja az Orbán által lerombolt jogállamot, vizsgálatot indít a jelenlegi hatalom csókosainak meggazdagodása ügyében, továbbá ismét európai pályára állítja az országot. Pártolja az euró bevezetését, és hogy a magyarok csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez.

Társadalmi témákban ugyan visszafogottan nyilvánul meg, de hogy határozottan szembe akar szállni Orbánnal, akitől amúgy átvett egy s mást, amikor időként messianisztikus, illetve túlzó nyilatkozatokat hangoztat, szóval, ezzel együtt sikerült rávennie a baloldali szavazók egy részét is, hogy mellé álljanak, mondván, hogy neki vannak a legjobb esélyei a miniszterelnök legyűrésére. A lap idézi Karácsony Gergelyt, aki szerint a mai Magyarországon nincs többsége egy baloldali politikának.

Márki-Zay ugyanakkor az este azt üzente a baloldalnak, hogy ha ő kerekedik felül tavasszal, akkor tiszteletben tartja az állam és az egyház szétválasztását, pártfogolja a zsidókat, a romákat és a melegeket. A jelentés megjegyzi, hogy az állami kézben lévő média nagyrészt figyelmen kívül hagyta az egész előválasztást. A Fidesz viszont azonnal megindította a hadjáratot, mondván, hogy a győztes a régi baloldali politika jelöltje, aki beáll amögé, hogy Brüsszel beleüsse az orrát a magyar belügyekbe, így természetesen a bevándorlásba is. (Le Monde)

A politkai kívülálló, Márki-Zay Péter lett a befutó az ellenzéki előválasztáson

A politkai kívülálló, Márki-Zay Péter lett a befutó az ellenzéki előválasztáson, noha nem tagja egyetlen pártnak sem. A politikus, aki mind a bal-, mind a jobboldal számára elfogadható jelöltnek tartja magát, le akarja bontani az illiberális államot, beleértve annak ideológiai alapjait, az Alkotmányt, valamint egy sor sarkallatos törvényt, amelyek a bírálók szerint segítettek bebetonozni a Fidesz uralmát.

Orbán ficánkol, ha bárhol viszály keletkezik, és egy sor kérdésben összetűzött az unióval, ezzel szemben az új ellenfél javítani kívánja a viszonyt Brüsszellel, továbbá támogatja, hogy belátható időn belül az euró legyen a fizetőeszköz.

A Teneo Intelligence londoni kockázatelemző egy szakértője úgy véli, Dobrev jobban össze tudta volna tartani az ellenzéket, de csak nehezen lett volna képes megnyerni független, illetve jobboldali szavazókat. Ezzel szemben Márki-Zaynak jobbak az esélyei a miniszterelnök ellen, de gondot okozhat számára, hogy megőrizze mind a hat párt támogatását a választásokig. (Reuters) / nepszava.hu


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s