fbpx Márki-Zay Péter szerint Orbán-kormányt kapunk, ha Dobrev-kormányról álmodozunk | CIVILHETES

h i r d e t é s

Márki-Zay Péter szerint Orbán-kormányt kapunk, ha Dobrev-kormányról álmodozunk

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Márki-Zay Péter szerint Orbán-kormányt kapunk, ha Dobrev-kormányról álmodozunk

2021. szeptember 23. - 18:05

 

Feszült pillanatokat hozott Csongrád 4. számú választókörzetében a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben induló hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter és a DK-s Mucsi Tamás vitája.

Márki-Zay Péter és Mucsi Tamás - Forrás: Partizán/YouTube

Az első blokkban az egészségügyi kérdéseket érintették, nem mutatkoztak igazi ellentétek, többek között egyetértettek abban, hogy Makón szükség van önálló szülészetre. A második blokknak a dolgozói jogok védelme volt a témája, kitérve a makói Continental gyárban történtekre. Itt már volt egy pengeváltás, Mucsi Tamás szerint Márki-Zay nem ismeri a makói gyár helyzetét, miközben ő felhívta a szakszervezet vezetőjét is, hogy a problémákról érdeklődjön.

A harmadik blokk hozta az igazi vitát. Gulyás Márton, a Partizán műsorvezetője Márki-Zay Péternek és Mucsi Tamásnak szegezte a kérdést: mit gondolnak Jakab Péter tegnapi felszólalásáról? A Jobbik miniszterelnök-jelöltje a parlamentben arról beszélt, hogy a börtönben lehet „Orbán Viktorból Orbán Viktória”.

Márki-Zay Péter szerint Jakab Péternek a sajtófigyelem megszerzése volt a célja, és nem hiszi, hogy az emberek az alapján választanának, hogy ki tud hasonló kijelentéseket tenni.

Elfogadható egy ellenzéki miniszterelnök-jelölttől, hogy ilyen értelemben utaljon a homoszexualitásra és a szexuális erőszakra? – kérdezte Gulyás Márton.

Egyik sem elfogadható, és azt gondolom, hogy az emberi méltósággal és egy nagyon magas politikai tisztségre pályázó méltóságával sem célszerű ezt összeegyeztetni. Tiszteljük egymásban az embert, az ellenfelet, és tiszteljük egymásban magunkat. Aki mást ilyen gondolatokkal támad, az saját magát sem tiszteli.

A DK-s Mucsi Tamás megengedőbben kommentálta Jakab Péter felszólalását:

Ez egy olyan figyelemfelkeltés, mint Márki-Zay Péternek a rendszeres gyurcsányozása és dobrevezése. Ezek az ellenzék közé éket verhetnek. Mértéktartónak kell lenni, és nem szabad lesüllyedni a Fidesz szintjére. Ugyanakkor mindannyian kerültünk olyan szituációba, ahol egy rosszul sikerült mondattal szembesültünk.

Mucsi Tamás arra hívta fel Márki-Zay figyelmét, hogy aláírt egy értéknyilatkozatot, amivel vállalta, hogy felül arra a közös vonatra, ami nyugat felé visz, és

azt mondod, hogy a kapitány nem megfelelő, le kell lökni a székről, mert te kalauzként jobban vezetnéd a vonatot. Ez mindenképpen elfogadhatatlan.

Mucsi ezután átadta az értéknyilatkozatot a hódmezővásárhelyi polgármesternek. A dokumentumban szerepel, hogy bár másképp látják a világot, de mégis kulturált vitákat tudnak folytatni, ő sem azt mondja Márki-Zayra, hogy alkalmatlan, hanem jobban járna Hódmezővásárhely, ha polgármester maradna.

Mucsi úgy gondolja, hogy nagy eséllyel Dobrev-kormány lesz, a DK rendelkezhet a legnagyobb frakcióval, ezért ő többet tudna tenni Hódmezővásárhelyért és Makóért, mint ellenfele „a legkisebb frakció megtört tagjaként” – Márki-Zay Péter a Párbeszéd képviselője lenne egyéni mandátumszerzés esetén.

Egy rosszul sikerült mondat vagy a folyamatos gyurcsányozás és dobrevezés nem rakható egy mérlegre. Ha valaki rosszat mondott, azért tud elnézést kérni, vagy a cselekedeteivel helyre tudja tenni, de Márki-Zay Péternek ez kampány. Kampány az, hogy nem azt bizonyítja, hogy ő alkalmas jelölt, hanem azt, hogy a másik alkalmatlan. Ez nem helyénvaló.

Márki-Zay Péter szerint a 2010 előtti kormányokat napestig lehetne kritizálni, ő ezt nem szokta megtenni, viszont

Magyarország politikai szempontból háromosztatú. Az elkötelezett Fidesz- és az elkötelezett ellenzéki szavazókon kívül van egyharmadnyi bizonytalan szavazó, akárhogy is nézzük, ezekre az emberekre Gyurcsány Ferenc neve riasztólag hat.

Aláírtad, hogy együttműködsz, majd azt kéred, hogy Gyurcsány Ferencet vegyük ki a képletből, ez nem tisztességes – reagált Mucsi. Márki-Zay közölte: ő ilyet nem mondott, csak annyit, hogy ne legyen Gyurcsány neve a lista első öt helyén, mert ha valaki meglátja, a Fideszre ikszel. Mucsi szerint a DK szavazói pont így vannak Márki-Zay nevével, és amúgy is csak próbálja magára húzni az összefogás értékeit, ami itt-ott kicsit szorít.

Isten őrizz, hogy magamra húzzam bármelyik ellenzéki párt értékeit, anélkül is stabil értékrendem van. Szemben a pártjelöltekkel, én kimondhatom az igazat, Orbán leváltásához valakinek ki kell mondania az igazságot. Az a probléma, ha Dobrev-kormányról álmodozunk, akkor Orbán-kormányt kapunk cserébe

– fejtette ki Márki-Zay.

Ha Márki-Zay-kormányról álmodozunk, akkor kapunk Orbán-kormányt

– replikázott Mucsi, azzal indokolva, hogy a DK-sok nem szavaznak rá. A DK-s jelölt arra is kitért, hogy Márki-Zay az időközi polgármester-választás idején felhívta, hogy segítséget kérjen. Márki-Zay ezt hazugságnak nevezte, és hozzátette:

Én azt kértem, hogy ne szólaljatok meg, ne gyurcsányozzatok össze. Soha nem kértem tőled semmit, tiltakoztam az ellen, hogy támogassatok.

A miniszterelnök-jelölt rögzítette, hogy 2019-ben Makón kormánypárti, Hódmezővásárhelyen ellenzéki siker született, ez mutatja a különbséget egy pártfüggetlen és egy DK-s induló között. Az önkormányzati választáson, Makón Mucsi Tamás vereséget szenvedett a Fidesz–KDNP-s Farkas Éva Erzsébettől.

Mi itt nem vitázunk, ha akkor az időközi választáson a DK indít egy polgármesterjelöltet veled szemben. A DK támogatása nélkül nem vagy polgármester.

Miért nem indított? – kérdezett vissza Márki-Zay. Mucsi szerint azért, hogy megvalósítsák az ellenzéki összefogást.

Ebben a városban egy DK-s soha nem nyert, és soha nem is fog. Azért nem indítottatok, mert nektek nyerhetetlennek tűnt a város, mert akkorát buktatok volna, hogy az szégyen lett volna.

A záróbeszédekre csillapodott a hangulat, Mucsi Tamás megköszönte az igazán jó vitát, azzal folytatva, hogy ők már akkor is a Fidesz ellen küzdöttek, amikor Márki-Zay még Fidesz-szavazó volt. Értékellentét van köztük, másképp gondolkodnak, de például a fejlődésben és a korrupcióellenes harcban egyetértenek, ha pedig Mucsiból országgyűlési képviselő lesz, Márki-Zay polgármester marad, jól együtt tudnak dolgozni.

Márki-Zay Péter zárómondataiban hangsúlyozta, hogy bizonyított és hiteles jelöltekre van szükség, olyanokra, akikre a bizonytalanok is szavaznak, mert csak így lehet legyőzni a körzetben Lázár Jánost, valamint országosan Orbán Viktort. (Index)

A teljes vitát itt tudja megnézni:


 

Kommentek

h i r d e t é s