h i r d e t é s

Maszkban tiltakoznak a hatalom ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Maszkban tiltakoznak a hatalom ellen

2016. november 05. - 07:52
0 komment

 

Magyarországon az Anonymous globális közösség három hazai csoportja szervezi a menetet.

Budapest idén is csatlakozik a világ 700 nagyvárosához, ahol november 5-én megrendezik a Millió Maszkos Menete névre hallgató rendszerkritikus tüntetést. 

A figyelemfelkeltő demonstráció hazai szervezői szerint „Magyarországon tömegek ábrándultak ki a rendszerváltozás ígéretéből, illetve az elmúlt 26 év kiváltságosai által fennen hirdetett (látszat)szabadságból és (látszat)demokráciából. Az összefonódó politikai és gazdasági elitek kizárják az állampolgárokat a döntéshozatalból és csak a saját kiváltságaikat védik”. Ez ellen tiltakoznak a menethez csatlakozó civil mozgalmak. Az alulról szerveződő körök együttműködésével olyan „kritikus tömeget” akarnak elérni, amely már képes lehet valódi, rendszerszintű változásokat is kikényszeríteni.

Angolszász területen kezdtek utcai felvonulásokkal megemlékezni a hatalom ellen tiltakozók egy Guy Fawkes nevű angol katolikus nemesről, akit 35 évesen végeztek ki, mert összeesküvést szőtt a király ellen. Elfogásának napján ma már világszerte „Guy Fawkes” maszkot tesznek az arcuk elé azok, akik kritikusan szemlélik a hatalom és a pénzvilág összefonódását. A maszk az egység és az elnyomással szembeni kiállás szimbóluma. Nálunk az Anonymous globális közösség három hazai csoportja szervezi a menetet, amely ma délután fél 5-kor gyülekezik a Vértanúk terén. A vonulást több helyszínen is felszólalásokkal megszakítva jutnak el a Városligetbe, ahol a Királydombnál este 7 után - a fenntarthatóságról szóló vélemények elhangzása nyomán - fényperformance zárja a megmozdulást. Közben beszédek és akciók tarkítják a programot, a szónokok a természetvédelem, a médiademokrácia és sajtószabadság kérdései mellett kritikát fogalmaznak meg a pénzügyi rendszer és a politikai elit összefonódásáról, a politikai és vallási manipulációról, bemutatják a Ligetvédők táborát és közben szendvicseket osztanak a rászorulóknak.

A kormánnyal szembeni elégedetlenség alternatív csoportjai legemlékezetesebben 2014-ben hallatták hangjukat, amikor az október végén az internetadó ellen szervezett csaknem százezres tömegmegmozdulás után november 5-én is utcára vitték az embereket. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s