h i r d e t é s

Matekból és pénzügyből nem túl erős a magyar

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Matekból és pénzügyből nem túl erős a magyar

2020. május 28. - 06:38

 

Egyre rosszabbul teljesítenek a magyarok legalábbis, ami a pénzügyi és matematikai ismereteiket illeti – derül ki az OTP Bank öngondoskodási index kutatásából.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Az OTP Bank öngondoskodási index részét képező, komplex pénzügyi írástudás mutató szerint nyolc pontot romlott a magyarok pénzügyi tudása. A mutató a legfejlettebb ipari országokat tömörítő szervezet, az OECD ajánlásának megfelelően három területen; a pénzügyi alapfogalmak és termékek ismeretében, valamint a pénzügyi számítások megoldásában vizsgálja a lakosság felkészültségét. A maximálisan elérhető pontszám 100: a megkérdezettek átlaga 2018-ban 53 pont volt, 2019-re pedig 45 pontra csökkent ez a mérőszám - ez a teljesítmény a középszintű érettségin hármas osztályzatnak felel meg.

A pandémiás helyzetben azt látjuk, hogy a készpénz és a folyószámlán tartott pénzösszegek jelentősen emelkednek, míg az értékpapírokban tartott megtakarítások állománya csökken. Mindez annak ellenére történik, hogy a tankönyvek szerint is a válsághelyzetek jó beszállási lehetőséget jelentenek a hosszabb távú megtakarításoknál és tudatos portfóliótervezéssel az esetleges veszteségek is minimalizálhatók. A tudatos pénzügyi viselkedés alapja a megfelelő pénzügyi ismeretek, amiben, úgy tűnik, van még hova javulni a megtakarítóknak - állapította meg Nyitrai Győző, az OTP Bank megtakarítási szolgáltatások főosztályának igazgatója.

Alapfogalmak, alapműveletek

A pénzügyi alapfogalmaknál a megkérdezettek harmada nem tudta pontosan meghatározni, hogy mi az ATM, de a legrosszabb eredmény az ebkm (egységesített betéti kamatlábmutató) definiálásában született, átlagosan tízből egy jó válasszal. A komplex pénzügyi írástudás mutató összeállításában vizsgált másik két területen sincsenek kiemelkedő eredmények.

Az idei középszintű matematika érettségi kérdéssorában ugyan nem szerepelt pénzügyi számítási feladat, de a friss felmérés alapján a felnőtt lakosság negyedének még egy egyszerűnek tűnő feladvány megoldása is fejtörést okozhat.

Az egyik hétköznapi példa ez volt: "Ha szerdától 20 százalékos árleszállítás van a cipőboltban, akkor hány forintba kerül szerdán az a cipő, amiért kedden még ötezer forintot kértek?" A felmérésben megkérdezettek háromnegyede tudta kiszámolni, hogy a négyezer forint a helyes megoldás.

Több megoldás is van

Az OTP Bank törekszik arra, hogy fejlessze a különböző korosztályok pénzügyi ismereteit. A pénzügyi alapfogalmak elsajátításában rövid, animációs videók segítik a tanulni vágyókat az OTP Tudásbank oldalán. A pénzügyek tudatosabb kezelésében a bank ingyenes, online Pénzügyi tervezője alkalmazható. A fiatalok pénzügyi oktatásának támogatására az OTP Fáy András Alapítvány pedig 2012-ben létrehozta a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontját, az OK Oktatási Központot. (napi.hu)


 

h i r d e t é s