h i r d e t é s

Matolcsy 2,5 százalék, Varga 3 százalék nyugdíjemelés berámolását ígéri jövőre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Matolcsy 2,5 százalék, Varga 3 százalék nyugdíjemelés berámolását ígéri jövőre

2017. szeptember 25. - 13:10

 

Ne feledjük, hogy jövőre választás lesz. - írja az mfor.hu.

Forrás: pixabay.com

A kötetet összeállító Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a következő évben 3 százalékos lesz az infláció. Vagyis a Varga Mihály irányításával működő szaktárca szerint gyorsabb lesz a pénzromlás üteme. Mivel a nyugdíjakat a várható inflációhoz igazítva emelik minden januárban, ezért nagyon nem mindegy, hogy melyik intézmény álláspontja áll majd közelebb a valósághoz.

Alapesetben természetesen a kormány hivatalos előrejelzését az NGM állapítja meg, ez alapján pedig arra lehet készülni, hogy a nyugdíjakat jövőre 3 százalékkal emelik.

Ugyanakkor az MNB elemzése frissebb, több információ birtokában állították össze.

Ne feledjük, hogy tavaly év végén is – tehát lényegében az utolsó pillanatban – változtatott a nyugdíjemelés mértékén a kormány.

Eredetileg 0,9 százalékos emelést terveztek be 2017-re, majd olyan döntés született, hogy az időközben megváltozott inflációs folyamatok miatt ennél magasabb, 1,6 százalékos legyen a nyugdíjemelés. S mint tudjuk, ez is elmaradt az idei tényleges inflációtól, amely a kormány és a jegybank szerint is 2,4 százalékos lehet.

Ezért év vége felé nyugdíjkiegészítést kell majd adni az időseknek, a törvényeknek megfelelően.

Vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy szigorúan szakmai alapon a kormánynak pár héten belül változtatnia kellene az inflációs előrejelzésén, csak ezúttal visszafogottabb áremelkedés felé kellene elmozdulniuk. Van azonban egy olyan szempont, ami miatt ennek a valószínűségét minimálisnak gondoljuk.

Ez pedig a politikai tényező: jövőre országgyűlési választást tartanak, márpedig néhány hónappal a voksolás előtt a kormány biztos nem fogja megkockáztatni, hogy elveszítse az idősebb szavazók szimpátiáját egy alacsonyabb nyugdíjemeléssel. Fogadásunk van rá, hogy egy ilyen helyzetben a kormány a lehető legmagasabb nyugdíjemelés mellett fog dönteni.

mfor.hu


 

h i r d e t é s