h i r d e t é s

Matolcsy: 6-8 ezer forinttal nőhet 70 ezer adós havi törlesztőrészlete

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Matolcsy: 6-8 ezer forinttal nőhet 70 ezer adós havi törlesztőrészlete

2017. május 23. - 12:17

 

Körülbelül hetvenezer olyan egykori devizahiteles van, akinek árfolyamgátas gyűjtőszámlája pozitív, amelynek kiegyenlítését most el kell kezdeniük - írja a hvg.hu Matolcsy György egy parlamenti kérdésre adott válasza alapján. - közölte a 168ora.hu.

Forrás: propeller.hu

A hvg.hu szerint jegybankelnök Tóth Bertalan szocialista országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva azt írta (.pdf): 2014 végéig 173 ezer gyűjtőszámlát nyitottak, amelyek elsöprő része svájci frank alapú volt.

A számlák 40 százaléka esetében, azaz körülbelül 70 ezer számlán az egyenleg ma is pozitív, mert a forintosítás után a szabályok nem tették lehetővé a törlesztőrészletek emelését, vagyis az adósok nem fizethettek többet akkor sem, ha tudtak volna.

Matolcsy György azt is közölte, hogy a felhalmozott tartozások átlagos összege 270 ezer forint, amely számításuk szerint azt jelenti,

hogy az árfolyamgát vége után átlagosan havi 6-8 ezer forinttal emelkedhetnek meg a havi törlesztők.

Az árfolyamgátat deviza alapú jelzáloghitellel rendelkező magánszemélyek igényelhették, és lényegében egyfajta időbeli haladékot jelentett az ügyfelek számára.

Rögzítették a devizaátváltási árfolyamot, és ezzel a havi törlesztőrészletet is.

Az így ki nem fizetett összeget azonban a hozzá tartozó kamatokkal együtt egy külön vezetett gyűjtőszámlára került – ennek kiegyenlítését kell most megkezdeni.

168ora.hu

 

 


 

h i r d e t é s