h i r d e t é s

"Matolcsy több mint egymilliárd forintot szórt el az MNB külképviseleteire"

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

"Matolcsy több mint egymilliárd forintot szórt el az MNB külképviseleteire"

2019. április 11. - 14:02

 

A Magyar Nemzeti Bank június elsejével bezárja azokat a külképviseleti irodáit, amiket a Liberálisok szerint meg se kellett volna nyitni.

Illusztráció: MTI

A Magyar Liberális Párt már az irodák nyitásakor arra hívta fel a figyelmet, hogy értelmetlen háromfős irodákat fenntartani szerte a világban, hiszen a külföldi bankokkal való kapcsolattartást Magyarországról is kiválóan meg lehetett volna oldani. Kipereltük a jegybanktól, amit Matolcsyék el akartak titkolni. Így derült ki, hogy

  • Párizsban közel 9000 ezer euróért, havi 2,9 millió forintért bérelt irodát az MNB; ez 432 000 euró bérleti díjat, közel 134 millió forintnyi költséget jelentett a 4 év alatt.
  • Rómában körülbelül 6500 euróért, azaz nagyjából havi 2 millió forintért bérelt irodát a jegybank; ez 312 000 euróba, azaz több mint 100 millió forintba került négy év alatt.
  • Hamburgban körülbelül havi 6500 eurót, négy éven keresztül pedig további 100 millió forintnyi közpénzt fizettek az irodabérlésre.

Ha a költségeket összeadjuk, a new york-i és a buenos aires-i irodákkal együtt legalább fél milliárdot szórt el a jegybank teljesen értelmetlenül luxusirodákra. Ehhez az összeghez az irodák háromfős állományát és a munkatársak lakhatását hozzá sem számoltuk: ha mindegyikük az MNB-s keresetek között átlagosnak mondható havi 1 millió forintot keresett (ez havonta 15 millió forintot, négy éven át pedig 720 millió forintot jelent), és körülbelül ugyanekkora összegért lakást is bérelt, akkor elmondhatjuk, hogy Matolcsy közel kétmilliárdnyi közpénzt költött el az MNB felszámolásra váró unortodox nemzetközi irodahálózatára.

A Liberálisok tudni szeretnék, mi értelme volt ennyi pénzt elszórni olyan külföldi irodákra, melyeknek feladatait itthonról is tökéletesen el tudták volna végezni a jegybank munkatársai. Ezért közérdekű adatigényléssel fordulunk az MNB-hez, hogy megtudjuk: pontosan mennyibe került a hat iroda fenntartása, és a munkatársak milyen munkát végeztek a külképviseleten. Meggyőződésünk, hogy Matolcsy Györgyöt politikai felelősség terheli az MNB felelőtlen pénzköltése miatt. Miért szórtak el ennyi pénzt, ha nem azért, hogy a Fidesz jól fizető állásokat biztosítson a holdudvarának?

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának elnöke 

 
Magyar Liberális Párt - Liberálisok 

 

h i r d e t é s