h i r d e t é s

Meg kell akadályozni a Fidesz választási csalását

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Meg kell akadályozni a Fidesz választási csalását

2022. március 31. - 15:16

Az összes határon túli levélszavazat azonnali megsemmisítését követelte csütörtöki sajtótájékoztatóján az Egységben Magyarországért pártszövetség, miután választási csalással bukott le a Fidesz.

Mint ismeretessé vált, kidobott szavazólapokat - köztük az ellenzék javára kitöltött szavazólapokat - találtak Erdélyben, Marosvásárhely mellett egy illegális hulladéklerakóban.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta: úgy tűnik, egyértelmű választási csalás történt, nincsenek biztonságban a határon túli magyarok szavazatai, nem tiszta a választás.

„Ami a kommunistáknál a kékcédula volt, ez ma a Fidesznél a levélszavazat” - jelentette ki.

Orosz Anna, a Momentum képviselőjelöltje hangsúlyozta annak fontosságát, hogy

a választóknak legyen bizalmuk a választási rendszerben.

„Ehhez képest az elmúlt hetek fejleményei – az, hogy a Vajdaságban fideszes fiókszervezetek osztják ki a szerb posta helyett azokat a levélcsomagokat, amelyek a szavazólapokat tartalmazzák, sőt, sokszor abban támogatják a választókat, hogy az ő jelenlétükben töltsék ki ezeket a szavazólapokat – vagy az, hogy most Erdélyben már kitöltött szavazólapokat találtak – ezek mind a választásba vetett bizalmat erodálják” - mondta, és hozzátette: ezzel ráadásul a határon túli magyarokat is megalázó helyzetbe hozzák.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azt mondta: mélyen megrendülve olvasta ezt az egészen döbbenetes hírt.

„Azt persze tudtuk, hogy a Fidesz megrontja és felforgatja a demokráciát, de arra most először látjuk a nyílt bizonyítékot, hogy megalázza és kihasználja, politikai eszköznek tekinti a határon túli magyarokat” - jelentette ki.

Aljas politikai bűntettnek nevezte a történteket, és közölte:

az Egységben Magyarországért a Nemzeti Választási Irodához fordul, hogy vizsgálja ki ezt a botrányos ügyet, és hozzon olyan döntéseket, amely a további jogsértéseknek elejét veszik.  Emellett követelik a levélszavazatok azonnali megsemmisítését, továbbá javaslatot tesznek arra, hogy a külképviseletek valamennyi határon túli magyar szavazat esetében biztosítsanak hasonló feltételeket, mint amilyen feltételeket egyébként a külhoni magyarok esetében biztosítanak, ne legyen ezen a területen megkülönböztetés.

„Nem engedhetjük azt, hogy a Fidesz és Orbán Viktor, aki úgy látszik, hogy Putyin leghűségesebb tanítványa, elcsalja ezt a választást” - hangoztatta.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra: az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemzetközi választási megfigyelői már több választáson fölhívták a figyelmet arra 2014-ben, 2018-ban is és most az előzetes jelentésükben is, hogy a határon túliak levélszavazási rendszere nem biztonságos, nem tartalmazza a megfelelő garanciákat arra, hogy valóban a választók akarata érvényesüljön.

A Fidesz azt is lehetővé tette egy törvénymódosítással, hogy a sérült borítékban érkező szavazatok is beszámíthatóak legyenek, vagy éppenséggel a választói névjegyzékben azok is szerepelnek, akik korábban regisztráltak, de azóta sajnálatos módon elhunytak - tette hozzá, és kijelentette:

„az a félelmünk, hogy ezzel a rendszerrel visszaélhetnek, mára bizonyossá vált, a Fidesz visszaél a határon túli magyarok szavazataival, a Fidesz visszaél a határon túli magyarok akaratával”.

A levélszavazás rendszere szerinte nem egyszerűen hibás, hanem szándékosan úgy építették ki, hogy támogassa és lehetővé tegye a választási csalást.

„Minél többen megyünk el itthon szavazni a Magyarországon élő, választójoggal rendelkező polgárok közül, annál kevésbé számítanak az ilyen módon megbuherált szavazatok” - jegyezte meg az ellenzéki politikus. (Egységben Magyarországért Sajtóosztály)