h i r d e t é s

Meg kellene tartani a katát az IPOSZ szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meg kellene tartani a katát az IPOSZ szerint

2022. június 16. - 13:48

A szövetség elnöke szerint sokan a kata megjelenésével lettek tisztességes adófizetők.

A kép illusztráció! - Forrás: Kisvállalat

Értékállóvá kell tenni a kisadózó vállalkozások tételes adóját, és mindenképpen meg kell tartani a legkisebb vállalkozások fennmaradásának érdekében – mondta az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke az InfoRádiónak.

Németh László szerint az Ipartestületek Országos Szövetségének részéről már sok éve mondják, hogy az 50 ezer forintos adót fizető fővállalkozásoknak, fővállalkozóknak nem lesz nyugdíjuk, viszont a 200 ezer forintos minimálbérrel a 75 ezer forintot befizető katás vállalkozók sem fognak megfelelő ellátásban részesülni. 

A szövetség elnöke szerint azért különösen fontos, hogy megmaradjon ez az adózási forma, mert a legtöbb katás vállalkozó a falvakban és kistelepüléseken van, köztük is cipészek, bőrösök, vagy autószerelők, akik helyben ellátják a lakosságot. 

Németh László a katás visszaélésekről az InfoRádiónak azt mondta: 300-400 ezer katás tisztességesen adózik, úgy véli, sokan korábban a szürke- vagy a feketegazdaságban működtek és a kata megjelenésével lettek tisztességes adófizetők.

A kata újragondolásáról először Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt. Akkor úgy fogalmazott, nem helyes, hogy vannak, akik, így bújnak ki az adózás alól. Később már arról számolt be, hogy az új kata jövő januártól élesedhet. A katát az alacsony egzisztenciájú vállalkozásoknak akarják megtartani, ezért egyes szakmákat, amelyek tipikusan munkaviszonyt lepleznek, szeretnének kizárni a kedvezményes adózásból. (Index)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s