h i r d e t é s

Még ma sem talál magára a tél, néhol köd és felhő érkezik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még ma sem talál magára a tél, néhol köd és felhő érkezik

2019. december 19. - 06:12

 

A következő napokban is szokatlanul enyhe időre van kilátás, habár északkeleten lehetnek tartsóan ködös tájak is. Szombatra várható egy hidegfront érkezése. - írja az idojaras.hu.

BMX-kerékpáros Győrben 2019. december 18-án. Szokatlanul enyhe az időjárás kontinensünk nagy részén. Magyarországon 19-én a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 8 és 16 fok között várható. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Csütörtökön délelőtt a ködfoltok helyenként tartósabban megmaradnak, emellett tovább vastagszik a felhőzet. Számottevő csapadékra nem kell készülni, de a ködös tájakon előfordulhat szitálás.  Délután többnyire sok lesz a felhő felettünk, de rövid napos időszakok előfordulhatnak. Csapadék nem várható. A Dunántúlon megélénkül a délies szél. A ködös tájakon csak 7, 8 fok lesz, máshol 11, 15 fokos maximumokat mérhetünk.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön a magasban továbbra is meleg légtömegek érkeznek fölénk, így melegfront jellegű hatás léphet fel. A szél ingerültséget okozhat, de szabadtéri programokhoz kedvező idő lesz. - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön front ugyan nem érkezik térségünkbe, a magasban zajló melegedés azonban a melegfrontra jellemző humánmeteorológiai tüneteket válthat ki az arra érzékenyeknél. A reggel még helyenként hűvösen indul, a hideg időben a kopásos ízületi panaszok erősödhetnek fel, melyet a ködös tájakon a nyirkosság még tovább fokozhat. Ezen kívül a gyulladásos eredetű végtagfájdalmak is fokozódhatnak kissé, így a kímélő reggeli tornára, az ízületek átmozgatására többeknek szüksége lehet. A migrén ebben az időszakban tartósan fennállhat!

Napközben főleg északkeleten marad kellemetlen, lehangoló az idő, máshol azonban az enyhülés hatására viszonylag kellemes napnak nézünk elébe. Felhők szűrik ugyan a napsütést, de kirándulásra, szabadtéri programokra kiváló alkalom nyílik, csapadék sem ront a helyzeten. A szél azonban többfelé élénk, időnként pedig erős lesz, ez az érzékenyebbeknél fejfájást, ingerültséget, nyugtalanságot okozhat.

A téli időszakban különösen fontos, hogy minden lehetséges módon támogassa immunrendszerét: sok zöldségfélét, gyümölcsöt fogyasszon.

Az utakon reggel ködfoltokkal találkozhatnak a vezetők, és az ebből kicsapódó nedvesség síkossá, csúszóssá is teheti az utakat, szükséges az óvatosabb vezetés. Az élénk oldalszél csökkenti a menetstabilitást, mérsékeljea sebességet. Arra is készüljön fel, hogy megnyúlik a reflexidő, csökken a koncentrálóképesség, ez pedig tovább növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

Vezető tünetek a mai napon: migrén. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s