h i r d e t é s

Még nem tudtuk le az esőt, de a hétvégén fordulhat az idő, napsütést ígérnek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Még nem tudtuk le az esőt, de a hétvégén fordulhat az idő, napsütést ígérnek

2019. május 24. - 06:09

 

Keleten többfelé várható eső, záporeső, helyenként zivatar, nyugaton a nap fog sütni. - írja az Időjárás.hu.

Dupla szivárvány a salgói vár felett Salgótarján közelében. Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

Pénteken délelőtt a Dunántúl és a középső területeken gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északkeleten és a Tiszántúlon maradhat felhős, csapadékos az idő.  Délután a legtöbb napsütésben a Dunántúlon élők bízhatnak, a Duna vonalától keletre záporok, zivatarok alakulhatnak ki. Erős lesz az északnyugati szél. 17, 22 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Pénteken nem érkezik front, de a szél hatására fokozódik a fejfájás és alvásproblémák is felléphetnek, valamint a gyermekeket is érzékenyebben érintheti ez az idő. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken sem érkezik front fölénk, de a szélre érzékenyek országszerte erős fejfájást tapasztalhatnak, emellett az elalvás is nehezebb lehet a megszokottnál, a rosszul alvók most még nehezebb éjszaka elé néznek. A panaszok mérséklése és a nyugodt alvás érdekében lefekvés előtt szellőztessen, és egy forró fürdő is elősegítheti a pihenést.

Az álmatlanság a következő napi teljesítményére is rányomhatja a bélyegét, fáradékonyabb lehet és a figyelme, valamint a munkavégző képessége is lecsökken. A napközben fellépő fáradtság leküzdésében segít, ha elfogyaszt 2-3 csésze zöldteát, a kávé és más magas koffeintartalmú italok fogyasztása most is kerülendő!

A változékony időjárás nem szűnik meg teljes egészében, a középső országrészben és a keleti tájakon csapadékos marad az idő. A változékonyság vérnyomás problémákat okozhat, az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztetettek.  A tartósan megterhelő időszak a gyermekét is megviseli, az ő esetükben az egyik leggyakoribb megjelenési forma a figyelem és magatartás problémák jelentkezése.

A Dunántúlon kisüt a nap, az itt élőknek kellemes időben lehet részünk, másutt csapadék zavarhatja a szabadtéri programokat. A hő-és komfortérzet térben és időben erősen ingadozó. Az UV-sugárzás a napos tájakon elérheti az erős fokozatot, máshol mérsékelt vagy gyenge marad.

A pollenterhelés ingadozik, a pázsitfűfélék és az útifű érheti el a magas-közepes szintet, de a csapadékos területeken várhatóan ezen növényeknek is csökken a pollenszintje.

A közlekedést az erős szél zavarja leginkább. A szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitás, emellett ingerlékeny sofőrök fokozzák a balesetveszélyt. Legyen nagyon körültekintő és vezessen fokozott figyelemmel!

Vezető tünetek a mai napon: alvási nehézségek, figyelemproblémák.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s