h i r d e t é s

Meghalt Michael Collins, az Apollo-11 űrhajósa

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Meghalt Michael Collins, az Apollo-11 űrhajósa

2021. április 29. - 06:21

 

Michael Collins, az 1969-es Apollo-11 első, emberes Hold-missziójának három legénységi tagjának egyike, 90 éves korában meghalt - közölte családja.

Michael Collins - Forrás: KFOR.com

Collins szerdán halt meg "a rákkal vívott hősies küzdelem után. Utolsó napjait békésen, családjával az oldalán töltötte" - közölték.

Michael Collins 1930. október 31-én született Rómában, ahol édesapja az Egyesült Államok katonai attaséjként szolgált. 1952-től az amerikai légierő vadászpilótája és berepülő pilóta volt. A 1965-től a Gemini-program űrhajóscsoport tagja volt és a Gemini 10 fedélzetén a tizenhetedik amerikaiként repülhetett az űrbe. 

Collins a holdraszállást végrehajtó háromfős legénység tagja volt. Ő volt, aki Hold körüli pályán maradt, miközben társai, Neil Armstrong és Buzz Aldrin a Holdon jártak. A küldetés egyetlen élő tagja immár a 91 éves Buzz Aldrin. 

Űrahjós karrierje végeztével az Egyesült Államok külügyminisztériumának sajtófőnökeként, később a Nemzeti Légügyi és Űrmúzeum igazgatójaként tevékenykedett. 1974 és 1990 között négy könyve jelent meg. 

Nevét őrzi egy kráter a Hold felszínén, és cseh csillagászok javaslatára egy 1983-ban felfedezett 3 kilométer átmérőjű kisbolygó, a 6471 Collins.

A Collins családja közleményében azt írta, hogy "Mike mindig kegyelemmel és alázattal nézett szembe az élet kihívásaival, és ugyanígy nézett szembe ezzel, az utolsó kihívással is. Borzasztóan fog hiányozni nekünk. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy Mike milyen szerencsésnek érezte magát, hogy olyan életet élhetett, amilyet szeretett volna. Tiszteletben tartjuk azt a kívánságát, hogy ne gyászoljuk, hanem ünnepeljük ezt az életet." (BBC, Wikipedia) / Index


 

Kommentek

h i r d e t é s