h i r d e t é s

Megjelent a lista a világ legjobb nyugdíjrendszereiről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megjelent a lista a világ legjobb nyugdíjrendszereiről

2019. október 23. - 06:11

 

Friss listán szedték össze, melyek a világ legfejlettebb és legjobb nyugdíjrendszerei. Mint kiderült, az első tíz helyen végző országból öt európai, sőt, a dobogón is Európa dominál. 

A kép illusztráció! - Forrás: NyugdíjGuru News

A tanulmány kitér arra is, milyen lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy az állami és magánnyugdíjrendszer hosszútávon is fennmaradjon, de ezek az ötletek nem tetszenének mindenkinek. - írja a Portfolio

Az index három fő kategória szerint pontozza a világ nyugdíjrendszereit, ezek a megfelelőség, a fenntarthatóság és az integritás. Az első 40, a második 35, a harmadik szempont pedig 25%-os súllyal szerepel a Melbourne Mercer Global Pension Indexben.

A megfelelőség alatt olyan alszempontokat vizsgált a tanulmány, mint a rendszerdesign, megtakarítások, adókörnyezet támogatása, lakástulajdonlási adatok és juttatási csomagok. A fenntarthatóság alatt szerepel a nyugdíjlefedettség, a teljes nyugdíjvagyon, hozzájárulások mértéke, demográfiai adatok, államadósság és gazdasági növekedés, míg az integritásban vannak az olyan szempontok, mint szabályozói- és működési környezet, a kommunikációs csatornák és a működési költségek.

A tanulmány a fenti szempontok szerint állította össze a listát a világ nyugdíjrendszereit rangsorolva, a legjobbal pedig ezek alapján Hollandia és Dánia rendelkezik. Az index értékek szerinti sorrend az alábbi:

  • >80 pont: Hollandia, Dánia
  • 75-80 pont: Ausztrália
  • 65-75 pont: Finnország, Svédország, Norvégia, Szingapúr, Új-Zéland, Kanada, Chile, Írország, Svájc, Németország
  • 60-65 pont: Egyesült Királyság, Hongkong, USA, Malajzia, Franciaország
  • 50-60 pont: Peru, Kolumbia, Lengyelország, Szaúd-Arábia, Brazília, Spanyolország, Ausztria, Dél-Afrika, Olaszország, Indonézia
  • 35-50 pont: Dél-Korea, Kína, Japán, India, Mexikó, Fülöp-szigetek, Törökország, Argentína, Thaiföld
  • <35 pont: n.a.

Ha tovább megyünk a felosztásban és a konkrét indexértékeket nézzük, akkor az országok közötti sorrend az alábbiak szerint alakul. Az első három helyen Hollandia, Dánia és Ausztrália végzett, de ott van még Európából Finnország, Svédország és Norvégia is az első tíz helyen.


 

h i r d e t é s