h i r d e t é s

Megkezdődött a 48. sz. főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszának fejlesztése

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Megkezdődött a 48. sz. főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszának fejlesztése

2019. április 24. - 15:56

 

A 48. sz. főút 11,5 tonnás burkolatmegerősítésével és szélesítésével biztonságosabbá válik az autósok és nehézgépjárművek közlekedése a hajdú-bihari megyeszékhely és az országhatár között. 

A beruházás alapkövét Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Tasó László, a térség országgyűlési képviselője, Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere, Nyíri Béla, Nyírábrány polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója tették le 2019. április 24-én.

A beruházás keretében összesen 26,5 kilométeren a meglévő 2×1 sávos útszakasz 11,5 tonnás burkolat megerősítése és szélesítése történik meg az érintett közművek kiváltásával és védelembe helyezésével együtt.

A biztonságosabb közlekedés érdekében a baleseti gócpontoknál szintbeni csomópontok épülnek. A párhuzamos szervizutaknak köszönhetően pedig csökken az útcsatlakozások száma, ami szintén elejét veheti a balesetveszélyes helyzetek kialakulásának.

A fejlesztés Debrecen külterületét, Vámospércs bel- és külterületét, illetve Nyírábrány bel- és külterületét érinti.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára elmondta: „A kormány kiemelt feladatának tartja, hogy országszerte bővüljön és megfelelő műszaki állapotban álljon rendelkezésre a közúthálózat. A 2024-ig tervezett közútfejlesztési projekteket keretbe foglaló útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd forint. A magyar gazdaság megerősödésének köszönhetően e forrásmennyiség nagyobbik hányadát, 1800 milliárd forintot a hazai költségvetés fedezi. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly írt alá megállapodást a debreceni önkormányzattal az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztési területben rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázása érdekében. A kormány ennek alapján összesen közel 130 milliárd forint értékű infrastruktúra- és közműberuházás megvalósítását vállalja a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében.”

Tasó László, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: „Ez a mai nap jelentős állomása a Hajdú-Bihar megyei fejlesztéseknek, hiszen a 48. sz. főút biztosítja a kapcsolatot Debrecen és az országhatár között. A beruházás jelentősége gazdaságélénkítő szerepe mellett a közlekedésbiztonság megteremtésében rejlik. Jelenleg a dimenzióváltás korszakát éljük, Debrecen pedig ennek az időszaknak a nagy nyertesei közé sorolható. Továbbra is azon dolgozunk, hogy a város megőrizze és megerősítse jelenlegi gazdasági szerepét.”

Ménes Andrea, Vámospércs polgármestere hangsúlyozta: „Ez az útvonal már a középkorban is nagy jelentőséggel bírt, és a mai napig fontos szerepet tölt be. A 48. sz. főút a helyiek számára köldökzsinórként működik, hiszen ezen az útvonalon keresztül érhető el Debrecen és a főváros, valamint a szomszédos Románia. Vámospércs a környező települések központja, ezért a fejlesztés kiemelten fontos.”

Nyíri Béla, Nyírábrány polgármestere kifejtette: „Nyírábrány egy nyitott kapu szerepét tölti be a rajta keresztülhaladó átmenőforgalom miatt. A 48. sz. út mentén élők számára az útra történő felhajtás nehézséget jelentett, a beruházás keretében kialakításra kerülő párhuzamos szervizutaknak köszönhetően azonban a közlekedés biztonságosabbá válik. A településen élők ezért türelemmel viselik a kivitelezés időszakát, hiszen az útszakasz fejlesztésével régi vágyuk teljesül.”

Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója ismertette a beruházás műszaki paramétereit: „A beruházás során a burkolatmegerősítés mellett öt szintbeni és egy jelzőlámpás csomópont épül, felújítják a Nyírvízi csatorna feletti hidat is.”

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, uniós és hazai forrásból valósul meg. A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Zrt. és ZEMPLÉNKŐ Kft., illetve az EuroAszfalt Kft. végzi nettó 13,1 milliárd forint értékben. (nif.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s