h i r d e t é s

Megmérgeztek egy parlagisas-családot Békésben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megmérgeztek egy parlagisas-családot Békésben

2019. szeptember 19. - 09:51

 

A természetvédelmi kár 4 millió forint. - írja az nlcafe.hu.

Illusztráció: MME Fotó: Horváth Márton

Augusztus 17-én Békés-megyében lakossági bejelentés alapján értesült a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálata ragadozómadarak pusztulásáról. A helyszínre érkező természetvédelmi őr két kifejlett parlagi sas teteme mellett megtalálta a nemrég kirepült két fiókát is, így a teljes parlagisas-család áldozatul esett. Figyelembe véve, hogy a fokozottan védett parlagi sas természetvédelmi értéke egyedenként egymillió forint, a most keletkezett kár értéke 4 millió.

Fotók: Marik Pál Forrás: KMNPI/parlagisas.hu

Az egyik szülőről egyedi ornitológiai gyűrűje alapján kiderült, hogy innen 150 km-re, még fiókaként gyűrűzték meg Heves megyében 2016-ban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai. Ilyen pusztulást csak mérgezés tud okozni, így a tetthely és a közeli területek átvizsgálását már a Rendőrség és az MME Méreg- és Tetemkereső Kutyás Egysége végezte. Több, a mérgezéshez kipreparált galamb csalétket és a mérgezés miatt elpusztult szarkát is találtak a közelben. Mivel a csalétkeket a sasfészek közvetlen közelében helyezték ki ezért az sem kizárható, hogy az elkövetők szándékosan a sascsaládot vették célba. A tetemeket vizsgálatra a NÉBIH laboratóriumába szállították és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság feljelentése alapján a rendőrség nyomozást indított az ügyben. 

Sok sasmérgezés történt az elmúlt 15 évben Magyarországon, ugyanakkor egy teljes sascsalád megmérgezésére 2006 óta nem volt példa. A mérgezés a teljes hazai parlagisas-állományt egész évben érinti a költőhelyeken, a táplálkozóhelyeken és időszakos megtelepedési helyeken is. A veszélyeztető tényező negatív hatása minden bizonnyal jelentősebb, mint amennyire a rendelkezésre álló megkerülési adatok mutatják, hiszen a legyengült vagy elpusztult egyedek csak igen ritka esetben kerülnek elő. A parlagi sasok mérgezésének megelőzéséért az MME vezetésével a Pannon régió öt országában folyik az EU által támogatott PannonEagle LIFE projekt.

nlcafe.hu


 

h i r d e t é s