h i r d e t é s

Megszavazta a parlament, felfüggesztik a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetését

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Megszavazta a parlament, felfüggesztik a börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítások kifizetését

2020. február 25. - 13:49

 

A visszaélések megakadályozásával magyarázzák az új szabályt. - írja a nepszava.hu.

A börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetéséről szóló törvényjavaslat szavazásának eredménye a kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. február 25-én. A parlament 139 igen, két nem szavazattal, négy tartózkodás mellett fogadta el az előterjesztést, 53 képviselő nem szavazott. MTI/Soós Lajos

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás - döntött kedden az Országgyűlés.

A parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett,

a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges

 haladéktalan intézkedésekről szóló törvényt.

A jogszabály rögzíti azt is, hogy a kormánynak - a hamarosan induló nemzeti konzultáció eredménye alapján - a bűncselekményekből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozást kell kidolgoznia május 15-éig.

Egy harmadik határidő a törvényben szeptember 30., eddig kell a kormánynak biztosítania, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a 100 százalékot.
A visszaélések megakadályozásával magyarázzák azt a szabályt, amelynek révén a kártalanításként járó összeg ténylegesen is közvetlenül az elítélthez kerül.

Ennek értelmében ezután a kártalanításként megállapított összeg folyósítása kizárólag olyan fizetési számlára történhet, amelynek a tulajdonosa és egyben a számla kizárólagos rendelkezési jogosultja az elítélt vagy az egyéb jogcímen fogvatartott. Büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott esetén a folyósítás a büntetés-végrehajtási intézet által kezelt letéti számlára történik.

Szerepel a jogszabályban az is, hogy a meghozatalakor hatályos szabályok szerint teljesítendő az a határozat, amelyet a törvény hatályba lépése előtt az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti kártalanítási ügyben hoztak.

A büntetés-végrehajtási bíró által megállapított kártalanítás kifizetésének 60 napos határidejébe nem számít bele a kifizetés felfüggesztésének időtartama.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

A hazai kártalanítások rendszerének kidolgozására és a börtönviszonyok javítására az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) egy 2015-ben hozott döntése kényszerítette Magyarországot. Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság kommunikációs vezetője korábban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy ha a törvénymódosítások eltörlik a magyarországi jogorvoslat lehetőségét a hazai börtönök túlzsúfoltsága következtében elszenvedett megalázó vagy embertelen bánásmód miatt, akkor az elítéltek ismét tömegesen fordulnak majd a strasbourgi bírósághoz. Ott pedig legalább ötször akkora kártalanítást szoktak megítélni, mint a magyar bíróságokon, a változás tehát sokba kerülne az országnak.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s