h i r d e t é s

Megszorító osztogatással készül a Fidesz a választásokra

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Megszorító osztogatással készül a Fidesz a választásokra

2021. december 29. - 14:42

Egészen sajátos gazdaságpolitikát talált ki a magyar kormány annak palástolására, hogy a választás előtti osztogatásnak nincs megfelelő pénzügyi háttere. 

A kép illusztráció! - Forrás: thepost.hu

Ez az unortodox módszer lényegében azt jelenti, hogy egyszerre osztogat a kormány és vezet be megszorításokat. Az egész lényegében a kommunikáció kedvéért van, ugyanakkor rendkívül veszélyes játék olyan bizonytalan gazdasági helyzetben, mint a mostani. Azt is látnunk kell, hogy a választás előtti juttatások nagyobb része eseti, ugyanakkor a megszorítások legnagyobb vesztesei ismét azok az önkormányzatok, melyek vezetése ellenzéki. - írja a Szegedi Kattintós

Meglehetősen átlátszó a Pénzügyminisztériumnak az az indoklása, amivel a 750 milliárdos megszorító csomagot vezette elő. Először is nem megszorításnak, hanem megtakarításnak nevezi, másodszor a valódi okot elfedve a hiánycél megvalósítását nevezte meg célként. Márpedig, ha egy költségvetésből zárolnak egy ilyen hatalmas összeget, azt nem lehet másként értelmezni, mint megszorításként, ami rámutat arra a tényre, hogy az Orbán-kormány a választások közeledésével tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért.

Valójában Orbán Viktor számára édes mindegy, hogy az idei GDP arányos hiány 5,9 vagy 4,9 százalék lesz. A megszorítás valódi oka az, hogy abból a töménytelen pénzből, melyet a választások előtt kihajított az egyik ablakon, valamennyit visszafújjon a szél a másikon. Ez egyrészt némileg stabilizálja a költségvetést, másrészt jelzést küld a piacoknak, hogy amennyiben szükséges a kormányzat hajlandó kiadáscsökkentő intézkedéseket hozni. Ez az üzenet azért is fontos, mert amennyiben a hitelminősítő cégeknél rontják az ország adósságbesorolását, akkor igencsak romlik a költségvetés finanszírozhatósága.

Persze Orbán Viktor nem lenne Orbán Viktor, ha nem használná ki ezt a szemfényvesztő mutatványt arra, hogy üssön megint egyet Budapesten és persze azokon a vidéki városokon, melyek ellenzéki vezetés alatt állnak.

Márpedig hitelekre szüksége lesz a kormánynak, akár nyer a Fidesz ősszel, akár az ellenzék kerül hatalomra. Az a hihetetlen mértékű rongyrázás ugyanis, amit a koronavírus miatti válság ellenére az utóbbi hónapokban mutatott a kormány nem maradhat következmények nélkül. Itt nem csak a gyermeket nevelő családoknak adott adókedvezményre, a nyugdíjasoknak járó pluszjuttatásokra kell gondolni, hanem az elszabadult árak miatti állami beavatkozásokra, melyeket valakiknek meg kell fizetniük. És ne legyenek kétségeink, azt is a magyar adófizetők fogják végül kiszurkolni.

Az osztogató politikának az az üzenete, hogy annyira jól teljesít Magyarország, aminek következtében a kisgyerekektől a nyugdíjasokig mindenki érezheti az életszínvonal emelkedését, csak akkor hiteles, ha közben a költségvetés kiegyensúlyozott marad, és ehhez nem kell bizonyos területekről pénzt elvonni. A jelenlegi helyzet azonban nem ez, sőt inkább egy kötéltáncos veszélyes mutatványának tűnik. Persze Orbán Viktor nem lenne Orbán Viktor, ha nem használná ki ezt a szemfényvesztő mutatványt arra, hogy üssön megint egyet Budapesten és persze azokon a vidéki városokon, melyek ellenzéki vezetés alatt állnak.

A Pénzügyminisztérium persze nem győzi hangsúlyozni, hogy mind a korábban bejelentett 350 milliárdos, mind az ünnepek előtt közzé tett 750 milliárd forintos költségcsökkentés a pénzügyi stabilitást, valamint az államadósság csökkentését szolgálják. Ismerve az Orbán-adminisztráció módszereit, valószínűleg nem fog jelentősen csökkenni az ország GDP arányos adóssága - ami most is 80 százalék körül mozog -,hanem azt a pénzt próbálják a kasszában tartani, amit még ki sem termelt a gazdaság. És még nem beszéltünk arról, hogy a járvány miatti bizonytalanság újabb költségnövekedést, illetve bevételkiesést eredményezhet jövőre.

Nem kell tehát meglepődnünk azon, hogy a kormány utólag teremti elő azt az összeget, amit a választási kampányban megígért. A legnagyobb gond ezzel az, hogy ismét azoktól a területekről von el pénzt, amelyekkel eddig is igen mostohán bánt a kormány. Az önkormányzatok mellett ugyanis az egészségügy, valamint az oktatás lehetnek a legnagyobb kárvallottjai ennek a brutális pénzelvonásnak. És, hogy lássuk, mekkora a baj, még a pécsi focistadion megépítését is elhalasztotta a kormány. Mert, ahogy egy dakota közmondás tartja: „Ne a szomszédodat hibáztasd, ha el kell adnod a kedvenc tőrödet, azért, hogy ki tudd fizetni a kártyaadósságodat.” (Szegedi Kattintós)


h i r d e t é s

Clicky