h i r d e t é s

Megtalálta Ferenc pápa Beer Miklós utódját

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Megtalálta Ferenc pápa Beer Miklós utódját

2019. július 12. - 17:34

 

A kormányt a keresztényi tanításokra emlékeztető megyéspüspök 75 éves korában vonult nyugdíjba.

Marton Zsoltot, a Központi Papnevelő Intézet rektorát nevezte ki váci megyéspüspökké Ferenc pápa – tudta meg a Népszava. A július 12-i döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott tájékoztatást.

Mint ismert, az eddigi váci püspök, az 1943-as születésű Beer Miklós tavaly betöltötte 75. életévét, s ezért az egyházi törvényeknek megfelelően benyújtotta lemondását a pápánál.  Beer ismertté vált arról, hogy számos esetben figyelmeztette a magát keresztényinek mondó Orbán-kormányt a keresztény szellemiség alapvetéseire, főként a menekültekkel szembeni kíméletlen bánásmód miatt. 

Utóda, Marton Zsolt 1966-ban született Budapesten, középiskolai tanulmányait a kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott.

Ferenc pápa még egy további magyar bügyben hozott döntést július 12-én, Udvardy György pécsi megyéspüspököt a veszprémi főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Az 1960-as születésű Udvardyt 1985-ben szentelték pappá Esztergomban, 2004-ben, ugyancsak Esztergomban pedig püspökké szentelték. Ugyanebben az évben esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki II. János Pál pápa. 2011-ben kapta meg pécsi megyéspüspöki kinevezését. Udvardy Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolitát váltja székében, aki ugyancsak tavaly töltötte be 75. életévét. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s