h i r d e t é s

Mekkora forgalomra lehet számítani az Intermodális Csomópont miatt?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mekkora forgalomra lehet számítani az Intermodális Csomópont miatt?

2016. október 03. - 11:16
0 komment

Minden éremnek két oldala van, az Intermodális Csomópont megépítésének is.

Egyrészről a beruházás Esztergom belvárosának kedvez, hiszen a jelenlegi szűk autóbuszpályaudvar felszámolásra kerül, ezáltal csökkentve a belvárost terhelő autóbuszforgalmat. Másrészről az Önkormányzat és a Volán között történt egyeztetés alapján lehetővé válik az autóbusz pályaudvarnak a vasútállomásra történő költöztetése. Ezzel javul Esztergom versenyképessége és térségének elérhetősége - legalábbis a Nemzeti Infrostruktúra Fejlesztő Zrt. álláspontja szerint.

Az itt élő családok életminősége pedig tovább romlik, mert ugyan a dízelvontatás megszűnik, cserébe az ipari zajok és por mellé a térség megkapja az autóbuszok zaját, porát és bűzét is, továbbá a mérésekkel alátámasztott, igen jelentős forgalomnövekedést is.

Az Előzetes Vizsgálati Dokumentáció forgalomszámlálási adatokat is tartalmaz, de a forgalomszámlálást nem tudták úgy eltrükközni, mint a zajméréseket.

2014-ben a Baross Gábor úton (egyirányú szakaszán) 4330db autó, 48db motorkerékpár, 240db autóbusz, 169db 3,5 tonnás kisteherautó, 75db nehézteherautó és 4db nyerges vontató haladt el napi átlagban.

Ugyabben az évben a Baross Gábor úton 2917db személyautó, 85 db motorkerékpár, 234db autóbusz, 194db 3,5 tonnás kisteherautó, 77 db nehéztehergépkocsi és 6 db nyerges vontató haladt el napi átlagban.

Szintén a 2014-es forgalmoszámlálási adatok alapján, ebből a jelentős méretű forgalomból a Bem téren 1734db személyautó, 45db motorkerékpár, 206db autóbusz, 102db 3,5 kisteherautó, 28db nehézteherautó és 8 db nyerges vontató haladt el napi átlagban.

..és itt véget ért a forgalomszámlálás!

Az Előzetes Vizsgálati Jegyzőkönyv szerint, a napi átlagban a Bem tér felé közlekedő 2123 jármű egyszerűen szublimált! A Bem térről a Schweidel József utcán lehet tovább haladni és ennek a forgalomnak a többsége a lakótelep előtt halad el, hiába, hogy a döntéshozók és a tervezők ezen a ponton becsukják a szemüket és vállon veregetik egymást, hogy príma munkát végeztek.


Ezen az útszakaszon a fentiek szerint, naponta több ezer jármű halad el! Érdemes megnézni, hogy milyen távolságra az itt élők ágyaitól!
Forrás: Google Streetview

Forrás: Google Streetview

A fenti képen jól látható, hogy Esztergom Város Önkormányzata, a NIF Zrt., és a teljesség igénye nélkül a Suzuki gyár erkölcsi aggály nélkül átereszti a forgalmat ezen a szűk, lakótelepi utcán.

...és ez még csak a kezdet!

Az Intermodális Csomópont tervezési időtávja 15 év, azaz a forgalmat 2030-ig becsülték meg a tervező szakemberek!


Forrás: esztergom.hu

Mindez mit jelent annak a közvetlenül érintett 140 családnak, akik az út melleti házakban élnek és közvetve annak a másik 180 családnak, akiket valamilyen szinten "zajvéd" a másik 140?

2014-bem naponta 2000 áthaladó jármű zaját és porát kellett elviselni, 2015-ben 2500-nak és 2030-ban a tervezett átmenőforgalom további 1000 járművel fog naponta emelkedni.

A Schweidel József utca útborkolatának cseréjéről, zajvédőfalak építéséről és egy lelkiismeretes forgalomszervezésről szó sem esik, ahogy említésre sem kerül az itt élő emberek egészségi kockázata az átmenő forgalom miatt.

Továbbra is az a kérdés, hogy ez ellen mit tervez tenni és milyen megoldáson gondolkozik a körzet önkormányzati képviselője?


h i r d e t é s

Clicky