h i r d e t é s

Mennyi a különbség a magyar és a külföldi diplomások kezdő fizetése között?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mennyi a különbség a magyar és a külföldi diplomások kezdő fizetése között?

2023. február 03. - 15:17

Bulgáriát még megelőzzük, de Romániában és Szlovákiában is többet keresnek átlagosan a pályakezdők.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Íme a számok, milyen átlagos bruttó havi alapbérre számíthat egy egyetemről kikerülő az első munkahelyén Magyarországon és a környező országokban.

A Korn Ferry globális tanácsadócég 2022-es nemzetközi adatbázisai alapján állapította meg, milyen kezdő fizetéssel találkozhatnak a pályakezdők. A tanulságokat a Forbes.hu-val is megosztották.

Magyarországon számításaik szerint átlagosan bruttó 508 ezer forintos alapbérre lehet számítani.

A cég a világ legtöbb országában rendelkezik reprezentatív bérpiaci adatbázissal, melybe a vállalatok különböző kompenzációs és juttatási kategóriánként küldik be a fizetési adataikat

A Korn Ferry közleménye szerint az átlagos alapbéreket az összes munkakörcsaládot (szakmát) egybevéve, országon belüli regionális eltérésekre való tekintet nélkül állapították meg.Forrás: Korn Ferry

Az adatokból az látszik, hogy

  • 2022-ben Romániában és Szlovákiában is 10 százalékkal magasabb az induló bruttó alapbér,
  • Csehország esetében ez az érték meghaladja a 25 százalékot,
  • Ausztriában a különbség háromszoros az osztrák bérek javára.

Máshogy bruttó

Fontos kihangsúlyozni, hogy Romániában például általánosan csaknem 10 százalékkal több adót és járulékot vonnak le, így nettó alapbér összehasonlítás tekintetében a magyarországi értékek lennének magasabbak.

Magyarországon a diplomás pályakezdők munkaköri szintjén (Korn Ferry HAY munkakör besorolás alapján) az alapbér medián értéke bruttó 498 000 Ft/hó, vagyis a vállalatok fele ez alatt, a fele efelett fizet.

Milyen béremelés várható idén?

A Korn Ferry 2022. végi gyorsfelmérése alapján 2023-ban a magyarországi bruttó bérek medián értéken várhatóan 10 százalékkal (átlagosan 10,2 százalékkal) emelkednek.Forrás: Korn Ferry

Ugyanakkor a magyar alapbérek növekedése és felzárkózása a régióban csak nominális értékben érhető majd tetten, mert a bérek reálérték változása a magas infláció miatt egyelőre ezzel ellentétes irányba mutat.

Az országonkénti inflációs adatok, valamint a 2023. évre várható, jelen pillanatban ismert átlagos bérfejlesztési előrejelzések (medián értéke) alapján a legnagyobb mértékű nettó reálkereset csökkenésre Magyarországon lehet számítani 2023-ban, mivel arányait tekintve a bérfejlesztések várható mértéke nálunk lesz legkevésbé elegendő arra, hogy kompenzálja az infláció miatt bekövetkező pénzromlás mértékét. (Forbes)