h i r d e t é s

Merkel hatalma megremegett, de még elkerülhető az összeomlás Németországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Merkel hatalma megremegett, de még elkerülhető az összeomlás Németországban

2018. június 18. - 15:36

 

Mivel az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Uniónak és Horst Seehofer Keresztényszociális Uniójának is csak vesztesége származna a jelenlegi koalíciós válság további súlyosbodásából, illetve a kormány esetleges széteséséből, végül sikerül majd valamilyen kompromisszumos megoldást találnia a két félnek - véli Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza. - írja a portfolio.hu.

Angela Merkel és Horst Seehofer Fotó: ODD ANDERSEN/AFP Forrás: 444.hu

Ennek ellenére kijelenthető, hogy Merkel hatalmi pozíciója egyértelműen veszélybe került

- teszi hozzá a szakértő. 

Az elmúlt napokban komoly belpolitikai viszály bontakozott ki Németországban, miután Angela Merkel kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, illetve Horst Seehofer, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke keményen egymásnak esett a menekültügyi szabályozás kapcsán.

Röviden összefoglalva a helyzetet: Seehofer szerint azonnal meg kell tagadni a belépést a határon menedékkérők bizonyos csoportjaitól, elsősorban azoktól, akiket máshol már nyilvántartásba vettek, vagy elkezdték menedékjogi eljárásukat, és nem szabad ezzel várni egy EU-s szintű megállapodás létrejöttéig, Merkel viszont közös európai megoldást sürget a problémára. Mivel mindkét vezető élvezi pártja (legalábbis annak többségének) támogatását, koalíciós válság alakult ki. A vita megoldására pedig két hetet kapott Merkel, ami azért némi kompromisszumkészségre utal a bajor testvérpárt részéről.

Erik Nielsen, az UniCredit vezető közgazdásza szerint a múltbéli példák alapján valószínűbbnek tűnik egy kompromisszumos megoldás, ugyanis egyik pártnak sem érdeke a kormánykoalíció összeomlasztása, még akkor sem, ha kiszivárgott információk szerint Seehofer CSU-s kollégáinak a közelmúltban úgy fogalmazott a kancellárról, hogy

nem tud többé együtt dolgozni ezzel a nővel.

Nielsen úgy véli, mivel mindkét pártnak csak vesztesége származna a szétesésből, lesz valami kompromisszumos megoldás,

az azonban egyértelműen kijelenthető, hogy Merkel hatalmi pozíciója veszélybe került.

Az UniCredit vezető közgazdásza mindent összevetve így is optimista, hogy sikerül megoldani a belpolitikai konfliktust, utána pedig jelentős német politikai tőke szabadulhat fel, amit az Európai Unió átfogó reformjára és az integráció gondjainak orvoslására lehet majd fordítani.

portfolio.hu


 

h i r d e t é s