h i r d e t é s

Mészáros Lőrinc először vonakodott hitelt adni Le Pennek, de Orbán meggyőzte

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Mészáros Lőrinc először vonakodott hitelt adni Le Pennek, de Orbán meggyőzte

2022. május 30. - 15:49

Ugyanakkor a miniszterelnök rendszeresen azt hangoztatja, nem foglalkozik üzleti ügyekkel. 

Hosszú cikkben mutatja be a Financial Times a NER pénzügyi rendszerét - vagyis elsősorban a Magyar Bankholdingot, mely az MKB Bankot, a Budapest Bankot, valamint a Takarék Csoportot foglalja magában.

Egy forrás azt mondta erről a lapnak, amire Orbán Viktor és kormánya a közvetlen nyereségen kívül vágyik, az a befolyás. Szeretnének egy nagy bankot, amely egyben nagyszerű üzlet, képes finanszírozni a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) kiépítését, emellett segítséget nyújthat a külföldi riválisok kiszorításában vagy meggyengítésében. Itt példaként az Emmanuel Macron kihívójának, Marine Le Pen francia szélsőjobboldali pártjának nyújtott hitelt hozzák fel. Amikor a politikusnak pénzügyi gondjai akadtak, mert a francia bankok már nem akartak vele semmiféle kapcsolatba lépni, akkor a NER pénzintézete sietett a segítségére, mely egyfajta hűségpróba is volt. 

Két forrás szerint nem csak a bank vezetése, de Mészáros Lőrinc is vonakodott megtenni a lépést egy ilyen érzékeny politikai helyzetben, azonban Orbán Viktor közbelépett, s az ő utasítására létrejött a tranzakció. 

Beszédes, hogy a cikkben sokan csak névtelenül merték vállalni a Bankholdinggal kapcsolatos fenntartásaikat, mivel nem akarják felbosszantani vele a kormányfőt. Ugyanakkor négyszemközti beszélgetéseikben aggodalmukat fejezték ki a projekt rendszerintű kockázatai miatt. Főleg azért, mert Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc körei kapják a hitelek zömét, így egy kormányváltás esetén elvesznek az állami források, ezzel együtt pedig veszélybe sodorják a többi befektető pénzét. Egy másik megszólaló szerint azonban, ha négy-öt éven belül sikerül kormányzati pénzek nélkül működtetni a holdingot, akkor lehet sikerről beszélni. 

A cikk megjegyzi, hogy a Magyar Bankholdingban érdekeltsége van a felügyeletet ellátó jegybankelnök, Matolcsy György fiának, holott ez más országokban összeférhetetlenségnek minősülne. A felügyeleti szóvivő ugyanakkor határozottan tagadta, hogy az MNB-elnök vagy bármely családtagja bármilyen tulajdonosi kapcsolatban állna a Magyar Bankholdinggal. „Minden ezzel ellentétes információ szándékos hamis híresztelés, amely alkalmas az olvasók félrevezetésére” - fogalmazott. (Népszava)