h i r d e t é s

Mi lehet a korlátlan hatalomból?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi lehet a korlátlan hatalomból?

2020. március 23. - 08:27

 

Ezen a napon, 87 évvel ezelőtt, 1933. március 23-án a Reichstag megszavazta a felhatalmazási törvényt. 

Hitler a felhatalmazási törvényről szónokol a Kroll Operaházban a Reichtag tüze után - Forrás: wikipedia

Ez volt az a törvény, amely módosította a német birodalmi alkotmányt, és egyben felhatalmazta a kormányt arra, hogy törvényeket alkosson.

A "Törvény a nép és a birodalom ínségének megszüntetésére" című törvény eredetileg csak négy évig volt érvényes. 1943-ban Hitler rendeletben határozatlan idejűre változtatta, így az a nemzetiszocialista rendszer bukásáig érvényben maradt. A felhatalmazási törvény 12 éve alatt a német parlamentnek mindössze hét törvény megalkotására volt módja, melyek közül kettő éppen a felhatalmazási törvény hatályának meghosszabbítására vonatkozott. 

1933. február 27-én kigyulladt és leégett a Birodalmi Gyűlés (Reichstag). Ekkor rendkívüli állapotot hirdettek és hamarosan felszámolták az alapvető demokratikus jogokat. A felhatalmazási törvény nyomán Hitler kormánya kezébe került a teljes törvényhozó hatalom is. Ez ellen csak a Szociáldemokrata Párt szavazott; a kommunisták már nem voltak képesek az ellenzésre, mert képviselőiket addigra már meggyilkolták vagy bebörtönözték. Németország centralizált totalitárius egypárti állammá alakult. (wikipedia)


 

h i r d e t é s