h i r d e t é s

Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra, az új pedig még nem készült el

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi lesz az atomhulladékkal? Tele az első kamra, az új pedig még nem készült el

2017. június 06. - 15:27

 

Betelt a radioaktív hulladékok tárolására szolgáló bátaapáti tározó, az új pedig még nem készült el. - írja a szabadfold.hu.

Bátaapáti, hulladéktároló Fotó: Németh András Péter Forrás: szabadfold.hu

Eközben a Greenpeace és az Energiaklub együtt bírósági keresetet nyújtott be a paksi atomerőmű bővítését jóváhagyó környezetvédelmi engedély ellen.

Átmenetileg szünetel a sugárzó anyagok szállítása a paksi atomerőműből a bátaapáti tározóba.

A gránithegy gyomrába legközelebb jövőre küldenek csomagokat, amelyeket addig Pakson tárolnak, és készítik elő a végleges elhelyezésükre, tudtuk meg Honti Gabriellától, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. kommunikációs vezetőjétől.

Az első szállítmány négy és fél éve érkezett tározóba, amely idén május 19-re megtelt atomerőművi eredetű radioaktív hulladékkal.

A jövő évtől megtöltendő kamrát is kivájták már, jelenleg a betonozással teszik alkalmassá a radioaktív hulladék fogadására.

A technológia megújul, a hulladékcsomagok ezentúl tárolásra készen érkeznek a csaknem száz méter hosszúságú vasbeton medencébe.

A tározóban kis- és közepes aktivitású sugárzó hulladékot, védőfelszereléseket, munkaruhákat, eszközöket helyeznek el.

Két környezetvédő szervezet, a Greenpeace és az Energiaklub bíróságon támadta meg az atomerőmű bővítése előtt utat nyitó környezetvédelmi engedélyt.

A civil szervezetek egyebek között azt vitatják, hogy Bátaapátiban elegendő hely lesz a kevéssé sugárzó anyagok elhelyezésére – nem beszélve a nagy aktivitású kiégett fűtőelemek átmeneti és végleges tárolásáról, amely teljesen megoldatlan.

szabadfold.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s