h i r d e t é s

Mi történne, ha atombombával felrobbantanánk a Holdat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Mi történne, ha atombombával felrobbantanánk a Holdat?

2020. december 27. - 11:19

 

A Kurzgesagt tudományos YouTube-csatornán az emberiség egyik legégetőbb kérdésére kaphattunk választ, mégpedig arra, hogy mi lenne, ha egy óriási nukleáris fegyvert aktiválnánk Földünk hűséges követőjén?

A kép illusztráció! - Forrás: Ancient Code

A csatorna videójából megtudhattuk, mi történne, ha egy hatalmas termonukleáris eszközt felrobbantanánk a Hold felszínén, valamint az is kiderült, ebből mit észlelnének az égitesten tartózkodó asztronauták, hogyan hatna a műholdakra és űrállomásokra, illetve a Földön lévő emberekre.

A gondolatkísérlet lényegében az amerikai légierő hidegháborús tervének egy nagyobb skálájú változata, amit az 1980-as évekre fejlesztettek ki a hadiipari kutatók arra az esetre, ha éppen atomtámadás érné az Egyesült Államokat.

A szóban forgó videóban egy 100 megatonnás termonukleáris készülék detonációját követhetjük figyelemmel. Ez az eszköz kétszer masszívabb a szovjetek által 1961-en felrobbantott Cár-bombánál, melynek akkora ereje volt, hogy 100 kilométeres körzetben harmadfokú égési sérüléseket szenvedtek az emberek, az ablaküvegek pedig még a 900 kilométerre található lakóházakon is betörtek.

Mivel a Holdon nincs atmoszféra, ezért a folyamatok teljesen másképpen játszódnának le, mint a Földön, nem képződne például szokásos gomba formájú felhő, valamint földrengéssel járó lökéshullámok sem alakulnának ki, helyettük a felszínen lévő űrhajósok azonnal halálos dózisú sugárzást kapnának.

A detonáció nyomán olyan hatalmas mennyiségű radioaktív ionizált részecske szabadulna fel, hogy a Hold örökre szennyezetté válna, és semmiféle kutatómunkát nem lehetne rajta elvégezni, mivel évezredekig sugározna. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s