h i r d e t é s

Mi történt a választások előtt a közvélemény-kutatókkal?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Mi történt a választások előtt a közvélemény-kutatókkal?

2022. május 18. - 05:32

A választás előtti mérések és a voksolás utáni hivatalos eredmények eltérése magyarázatot követelt – az ellenzék pedig el is mondta, hogy mi történt.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Mûjégpályán az országgyûlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

A legnevesebb közvélemény-kutató cégek a választás előtt nagyon szoros eredményeket hoztak ki, ezért (szinte) mindenki számára meglepetést okozott, hogy nagyon stabil kétharmaddal nyert a Fidesz-KDNP. 

Többen feltették a kérdést: mi történt? Egyes műhelytitkok már korábban elhangzottak, miszerint valójában a mérések jók voltak, csak senki nem akarta elhinni, hogy ekkora előnye van a kormánypártoknak, azért a bizonytalanokat alapból hozzászámolták az ellenzékhez. 

Telextől azonban most megtudhattuk, hogy pontosan mi is történt: 

„A központi kampánystáb megrendelésére február végén Závecz Tibor közvélemény-kutató cége és a Republikon Intézet végzett méréseket a billegő körzetekben, amelyek eredményeit a pártok március 15. körül kapták meg. Ezek azt mutatták, hogy a kétesélyes körzetek nagy részében is jelentős a Fidesz előnye. Ezek az eredmények csalódottságot és némi hitetlenséget is szültek a pártokban. »Nem akartuk elhinni, hogy Varga Zoltánra Debrecenben 15 százalékot ver a Kósa« – fogalmazott az egyik ellenzéki forrás.

Közben pedig informális csatornákon a Fidesz felől is érkeztek információk az ellenzékhez, amelyek szintén az óriási kormánypárti előnyre utaltak. A Fidesz saját belső mérései olyan magas fölényt mutattak, hogy azok nemcsak magabiztosságot, hanem már némi értetlenséget is eredményeztek a kormánypárt belső köreiben. Egyes mérések azt mutatták ugyanis, hogy az ellenzék, élén Márki-Zay Péterrel nem csak a bizonytalan szavazók, de az ellenzéki tábor egy részének szavazatára sem számíthat majd a választáson. »Tudjátok, hogy mekkora bajban vagytok?« – kérdezte egy kormányközeli közvélemény-kutató az egyik ellenzéki politikust, amikor a kampány utolsó heteiben összefutottak egy tévéműsor felvételén“ – írják. 

Tehát a cégek valójában pontosan tudták, hogy mi a helyzet a közvéleményben, egyértelmű volt a Fidesz előnye, azonban még a Závecz és a Republikon, akik mindketten függetlenként azonosítják magukat, sem voltak hajlandók ebbe belenyugodni. 

Kontra hívta fel a figyelmet arra, hogy a baloldali média pedig jelentősen ráült ezekre az eredményekre. A Telex március 29-én a következő címmel hozta le a Závecz mérését: Az utolsó Závecz-mérés a választás előtt: Fidesz-Ellenzék 39-36, míg március 1-jén így írnak: Republikon: Ez a választás az utolsó pillanatban fog eldőlni. 

A baloldal valójában már jóval a választás előtt bajban volt, ezt ők maguk is tudták, most pedig el is mondták, de úgy ítélték meg, hogy megéri hazudni az embereknek, karöltve a médiával és a közvélemény-kutatókkal, ugyanis a rossz eredmények talán demoralizálták volna a szavazókat, ebben az esetben pedig akár még nagyobb fölényre is szert tehetett volna a Fidesz. (liner.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s