h i r d e t é s

Miért szeretjük annyira a magvakat?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Miért szeretjük annyira a magvakat?

2018. február 21. - 11:58

 

Az olajos magvak szót meghallva nem mindenkinek ugyanaz jut az eszébe. 

Ellenben, ha azt mondjuk, hogy roppanós mandula, natúr kesudió, finom pisztácia, ugye mindjárt más? Rögtön megkívánjuk, még így olvasva is. Nem véletlen, mivel a legtöbb esetben egyszerűen nem lehet belőlük eleget enni, mert annyira ehetnékje támad az embernek, ha csak rájuk néz. Szerencsére ezek az egészséges finomságok nagyon jó hatással vannak a testünkre, egészségünkre. A fentieknek nagyon magas a fehérje-, és rosttartalmuk, ezért hamar eltelítődünk vele. Ezeken felül pedig rengeteg energiát, telített és telítetlen zsírokat is tartalmaznak. Ezek szerencsére nem a kártékony zsírok, sőt például inzulinrezisztencia esetén kifejezetten jót tesz, rendszeresen fogyasztható kisétkezés gyanánt. Ide tartozik az is, hogy nagyon jót tesz a koleszterinszintnek, ezért kijelenthetjük, hogy igazán szívbarát élelmiszernek számítanak. Tartalmaznak továbbá vitaminokat, mint például az E-vitamin és a B6-vitamin.

Nézzünk meg néhányat részletesebben.

A kesudió hazánkban még nem tekint vissza igazán nagy múltra, de azt kimondhatjuk, hogy ezidő alatt is a lakosság nagy kedvencévé vált. A Brazíliában őshonos kesualma alján nő ez a kis mag, mely nyersen mérgező, csak feldolgozás után válik emberi fogyasztásra alkalmassá. Magas a cink és magnézium, vastartalma, illetve a B-vitamin több fajtáját is tartalmazza. Gazdag kalciumban és jódban is.

A másik nagy kedvenc a mandula, amit, ha lenne rá mód és lehetőség, napi 100-150 grammot kötelező jelleggel el kéne rágcsálnia mindenkinek, mivel nagyban erősítik az idegrendszert. A közel fele értékes zsírokból tevődik össze, a 20%-a pedig fehérje. Ezen felül nagy mennyiségű A pro-, B2 és E-vitamint tartalmaz. Ha ez nem lenne elég tartalmaz jelentős mennyiségű káliumot, magnéziumot, foszfort és kálciumot, mely a csontok egészségéhez elengedhetetlen. Emellett gyakran használt cukrászati termék, szeletekre vágva torták díszítésére használják, darált mandulaként pedig minden marcipán alapja.

Évezredek óta ismert Szíriai és Közép-Afganisztáni finomság a pisztácia. Dél-Európában nyersen is fogyasztják, de hazánkban inkább jellemzően pirítva és sózva találjuk a boltokban. Jelentős B-vitaminforrás, valamint megtalálható még benne a kálium, magnézium, vas és a réz.

Végül de nem utolsó sorban nagy kedvenc a török mogyoró, a mogyorós csokik egyik fontos összetevője, melyet a mai napig Iránból vagy Törökországból szereznek be. A fentieken túl még magas a foszfor és vastartalma, ezért jótékonyan hat az agy és idegműködésre.

Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vannak emberek, akik allergiások lévén az olajos magvak valamelyikére, vagy épp mindegyikére, ezért nem részesülhetnek azok áldásos hatásában. Nekik ezeket a fontos vitaminokat, nyomelemeket más formában kell bejuttatniuk a szervezetükbe. A Magzsola kínálatában olajos magvak és vitaminok egyaránt megtalálhatók, így akár allergiásak vagyunk az olajos magvakra, akár nem, egészségesek maradhatunk. 


 

h i r d e t é s